Sunday, November 23, 2014

Η φορο-αποφυγή είναι χειρότερη από την φοροδιαφυγή

Οι αποκαλύψεις για τις ειδικές φορολογικές διευκολύνσεις που παρέχει το Λουξεμβούργο, γνωστές ως Luxleaks* ενώ θα έπρεπε να είχαν ταράξει συθέμελα τη χώρα, πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες. Μία μεγάλη τράπεζα, πρώην εργοδότης του νυν Υπουργού Οικονομικών, ο τέως Πρόεδρος του ΣΕΒ, εταιρεία συμμετοχών σε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και άλλη μία από το χώρο των ειδών ευρείας κατανάλωσηςχρησιμοποίησαν, κατά τα φαινόμενα, το φορολογικό «παραθυράκι» της μικρής αυτής χώρας για να μην πληρώσουν φόρους στην Ελλάδα. Κεντρικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η λογιστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν ως ανώτατο στέλεχος η σημερινή Γενική Γραμματέας Εσόδων, με αντικείμενο ακριβώς τον «φορολογικό σχεδιασμό» όπως λέγεται τεχνοκρατικά η διαδικασία της νόμιμης εκ προμελέτης φοροδιαφυγής.

Η συζήτηση περί νομιμότητας και ηθικής έχει αρχίσει εδώ και καιρό στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα η προσέγγιση του οποίου απαιτεί υψηλότερο επίπεδο δημοσίου διαλόγου και μέσων μαζικής ενημέρωσης από αυτά που έχουμε σήμερα. Η φοροαποφυγή ωστόσο είναι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο μάλιστα ταλανίζει και χώρες με πολύ λιγότερη διαφθορά και με καλύτερους θεσμούς απ΄ότι η δική μας. Γενικότερα η νόμιμη αποφυγή φορολόγησης είναι ίσως χειρότερη από την φοροδιαφυγή καθαυτή, ειδικά όταν είναι σχεδόν αδύνατη η συμμόρφωση με ένα φορολογικό σύστημα-τέρας που π.χ. επιβάλει ΕΝΦΙΑ σε πολίτες χωρίς εισόδημα ή, θεωρώντας δεδομένο ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κλέψουν, τους κλέβει προληπτικά.

Εκτός από τις διεθνείς ευκαιρίες για φοροαποφυγή όπως αυτή του Λουξεμβούργου, η ελληνική νομοθεσία βρίθει ειδικών διατάξεων χάρη στις οποίες ορισμένες εταιρείες και μερίδα πολιτών φοροαποφεύγουν νομίμως. Όπως η ειδική μεταχείριση των βουλευτών και η συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρης φορολογική ασυλία των πλοιοκτητών που δημιουργούν στους φορολογούμενους βαθύτατα αισθήματα αδικίας τα οποία με βάση την εμπειρική έρευνα (Frey, Torgler 2006) τους παροτρύνουν να φοροδιαφύγουν και αυτοί. Ομοίως οι, παγίως κατηγορούμενες για φοροδιαφυγή, μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπουν ότι οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν, για παράδειγμα, την καταβολή της, μάλλον παράνομης και σίγουρα ιδιαίτερα βλαπτικής για την οικονομία, ετήσιας εισφοράς ύψους 0,6% επί των δανείων του νόμου 128/1975, δανειζόμενες μέσω ομολογιακών δανείων ή απευθείας από το εξωτερικό. Αντιστοίχως πριν την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ, τα μικρά καταστήματα επιβαρύνθηκαν με το 100% του ΕΕΤΗΔΕ («χαρατσιού») ενώ τα μεγάλα καταστήματα και τα malls πλήρωσαν μόνο το 40% του τέλους για το άνω των 2.000 τετραγωνικών μέτρων τμήμα του ακινήτου, χάρη στην κατεπείγουσα πράξη νομοθετικού περιεχομένου (άρθρο 2 παρ. 1) που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 262 στις 16-12-2011.

Η πέμπτη παράγραφος του άρθρου 4 του συντάγματος γράφει ότι “Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους” . Η Βουλή, η δικαιοσύνη, το Υπουργείο Οικονομικών και οι φορολογικές αρχές την περιφρονούν συστηματικά εξασφαλίζοντας διακριτική μεταχείριση σε επιμέρους ομάδες φορολογουμένων και συχνά στους εαυτούς τους. Αυτή η πρακτική, τόσο από πλευράς ηθικής όσο και στην πράξη, είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την φοροδιαφυγή αφού εμμέσως την νομιμοποιεί, υποβαθμίζοντας έτσι περαιτέρω το φορολογικό σύστημα. Υποβάθμιση στην οποία συμβάλλει ιδιαιτέρως και το γεγονός ότι οι ημεδαποί εμπλεκόμενοι στο Luxleaks δεν έχουν ακόμη παραιτηθεί των αξιωμάτων τους ως όφειλαν.


*για λεπτομέρειες επισκεφθείτε τη ιστοσελίδα http://www.thepressproject.gr/luxleaks/

Friday, November 21, 2014

2.3 Avez vous assisté aux funérailles? *

Επέστρεψα χθες από το Μπαγκλαντές μέσω Κωνσταντινουπόλεως και στο αεροπλάνο ο αεροσυνοδός μου έδωσε μία "ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΒΑΤΗ". "Κύριε" του λέω "εγώ είμαι (σ.τ.σ. δυστυχώς) πολίτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας του Γιουνανιστάν και δεν την χρειάζομαι. Αυτή (σ.τ.σ. η κάρτα) αφορά τους ξένους". "Όχι κύριε" με λέει, "θα σας την ζητήσουν". Κοιτάω λοιπόν καλύτερα την έγχρωμη, πολυσέλιδη κάρτα και συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για ερωτηματολόγιο που σαν στόχο έχει να διερευνήσει εάν έχω προσβληθεί από τον Έμπολα (έαν το Υπουργείο ήταν σοβαρό θα ασχολείτο με την επιδημία του Ένφια που είναι πολύ χειρότερη). Συμπληρώνω τα στοιχεία μου αφήνοντας κενό το πεδίο "διεύθυνση παραμονής" δεδομένου ότι στη δική μου περίπτωση πρόκειται περί διεύθυνσης διαμονής. Στην συνέχεια απαντώ όχι στην ερώτηση εάν έρχομαι από την Γουϊνέα, Λιβερία ή την Σιέρρα Λεόνα και συνειδητοποιώ με ανακούφιση ότι "δεν χρειάζεται να απαντήσω στις υπόλοιπες ερωτήσεις". Η πολύχρωμη πολυτελής κάρτα διαθέτει, πέραν της ελληνικής και αγγλική πλευρά σε μέτρια πλην αξιοπρεπή γλώσσα και μία σε σπαρταριστά γαλλικά τα οποία σίγουρα χάρισαν και χαρίζουν άφθονο γέλιο στους γαλλόφωνους "εισερχόμενους επιβάτες".

Μπαίνοντας στο κτίριο του αεροσταθμού τρεις χαρωποί υπάλληλοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέλεξαν την "Κάρτα Εισερχόμενου Επιβάτη" και, άνευ ετέρου τινός, με άφησαν να πάω στην ευχή του φιλεύσπλαχνου Αλλάχ. Στο Μπαγκλαντές το οποίο, θεωρητικώς, βρίσκεται πίσω από το Γιουνανιστάν είχαν μία μεγάλη ταμπέλα "Εάν έρχεστε από την Γουϊνέα, Λιβερία ή την Σιέρρα Λεόνε περάστε από υγειονομικό έλεγχο και προσκομίστε το σχετικό έντυπο". Έτσι λοιπόν οι υπανάπτυκτοι Μπλαγκλαντεσιανοί δεν συμπληρώνουν έντυπα τα οποία δεν χρειάζονται γλυτώνοντας περιττά κόστη εκτύπωσης και διαχείρισης. Έχουν και θερμική κάμερα για να βλέπουν εάν ο επιβάτης λέει αλήθεια ως προς το εμπύρετον και ελέγχουν σχολαστικά τους επίφοβους επιβάτες στα διαβατήρια μπας και περάσει κανείς χωρίς έλεγχο υγείας. Η μόνη πιθανή εξήγηση για την δική μας σπάταλη και αναποτελεσματική διαδικασία είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ (sic) θέλει να πουλήσει τα στοιχεία των επιβατών στην μαύρη αγορά κατά τα πρότυπα της ΓΓΠΣ (η οποία έφαγε 150.000 πρόστιμο εξ αυτού του λόγου το οποίο δεν πληρώνει όπως οι φοροφυγάδες τους οποίους κυνηγά).

Για να παραφράσω τον αείμνηστο αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό Σόλωνα Κυδωνιάτη "στην ελληνική δημόσια διοίκηση τα πράγματα διαφέρουν μόνον ως προς το ποσοστόν του γελοίου".




* ήταν μία εκ των ερωτήσεων η οποία μεταφράζεται ως "έχετε παραστεί στην κηδεία;". Το σωστό θα ήταν "Avez vous assisté a des funérailles?" δηλαδή "σε κηδεία"

Saturday, October 25, 2014

Fidelio, Semperoper 1989 - 2014

Την περασμένη Κυριακή είχα την αγαθή τύχη να δω/ακούσω τον Φιντέλιο του Μπετόβεν, την μοναδική όπερα του συνθέτη και από τις πλέον αγαπημένες μου, στην Semperoper της Δρέσδης. Είχαν περάσει 25 χρόνια από την ιστορική πρεμιέρα της 7ης Οκτωβρίου του 1989 οπότε ανέβηκε ο Φιντέλιο με την ευκαιρία του εορτασμού των πενήντα ετών της Λαοκρατικής (sic) Δημοκρατίας (sic) της Γερμανίας. Η επιλογή ενός ακραιφνώς φιλελεύθερου έργου για την επέτειο ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος μοιάζει εκ πρώτης όψεως ατυχής αλλά ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι η ηγεσία δε αντιλαμβανόταν τον ολοκληρωτικό αυτό χαρακτήρα. Ή το οξύμωρο της επιλογής. Τις ημέρες εκείνες εκατοντάδες διαδήλωναν ειρηνικά, πολύ κοντά στο κτήριο της όπερας, ζητώντας ελευθερία έκφρασης και μετακίνησης (τα ταξίδια το εξωτερικό επιτρέπονταν μετά την ηλικία των 65 χρόνων) με αποτέλεσμα να φορτωθούν σε φορτηγά με προορισμό τις φυλακές.

H σκηνοθέτις χρησιμοποίησε ως σκηνικό μία τέτοια φυλακή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας που είχε αποδοθεί με σοκαριστικά ρεαλιστικό τρόπο. Στην τελευταία σκηνή οι φυλακισμένοι (μέλη της χορωδίας) εμφανίστηκαν με πολιτικά ρούχα αντί των κανονικών κοστουμιών για να δείξουν ότι το σύνολο των πολιτών της ΛΔΚ ήταν τελικά φυλακισμένοι. Δεν υπάρχει ίσως άλλη παράσταση όπερας που να χειροκροτήθηκε τόσο από το κοινό όσο αυτή της 7ης Οκτωβρίου του 1989 στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας.

Είναι απορίας άξιον πως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στην Ελλάδα και μάλιστα πολλοί, εάν αθροίσουμε τους σταλινικούς και τους φασίστες, που επιθυμούν διακαώς ένα ανελεύθερο, ολοκληρωτικό καθεστώς. Αλλά όπως είπε ο Αϊνστάιν "δύο πράγματα είναι απέραντα - το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και δεν είμαι σίγουρος για το πρώτο".



Tuesday, September 23, 2014

Αμετροέποια είναι όταν 80χρονοι οφειλέτες του Δημοσίου οδηγούνται σιδηροδέσμιοι στον εισαγγελέα

O Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής απέστειλε εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, στους οικονομικούς εισαγγελείς αλλά και στην ΕΛΑΣ στην οποία επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να οδηγούνται σιδηροδέσμιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης όσοι φοροφυγάδες ή οφειλέτες του Δημοσίου εμφανίζονται αυτοβούλως στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές και προτίθενται να συνεργαστούν. Αφορμή υπήρξε η διαμαρτυρία 80χρονου οφειλέτη ο οποίος οδηγήθηκε δεμένος με χειροπέδες στον εισαγγελέα.

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στην, ελλείψει επαγγελματισμού, αμετροέπεια των αστυνομικών οργάνων αλλά στην αμετροέπεια της ίδιας της νομοθετικής ρύθμισης. Στις πολιτισμένες χώρες η οφειλή προς το δημόσιο καθαυτή δεν συνιστά ποινικό αδίκημα ούτε εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία δεδομένου ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει δόλο. Στις ΗΠΑ σε γίνονται περί τις 5.000 διώξεις για φοροδιαφυγή ετησίως σε ομοσπονδιακό επίπεδο και στο Ηνωμένο Βασίλειο περί τις 500. Στη χώρα μας ξεπερνούν τις 25.000 παρά το ότι ο πληθυσμός της Ελλάδος είναι ένα μικρό κλάσμα αυτού των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.


Εξισώνοντας αυτούς που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, που είναι η περισσότεροι από τους 2,500,000 σημερινούς ληξιπρόθεσμους οφειλέτες με όσους δολίως δεν πληρώνουν και οδηγώντας ογδοντάχρονους στο δικαστήριο με χειροπέδες εξευτελίζεται πρωτίστως τόσο η ίδια η δικαιοσύνη όσο και οι φορολογικές αρχές.

Saturday, September 20, 2014

Η ασύμμετρη απειλή του Re-think Athens

Η Αθήνα βρίσκεται συστηματικά στην χαμηλότερη θέση σε όλους τους τομείς, πλην του κόστους ενοικίασης ακινήτου και των μέσων μεταφοράς, στην έρευνα "ποιότητα ζωής στις πόλεις" που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 2013. Είναι μία πόλη σε κακή κατάσταση, βρόμικη και σε προϊούσα γκετοποίηση, ιδιαίτερα στις περιοχές του κέντρου. Στην μελέτη της Επιτροπής η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση και στην ικανοποίηση των κατοίκων από τους δημόσιους χώρους. Η πλημμελής καθαριότητα και συντήρηση π.χ. των πεζοδρόμων, των δρόμων, των πεζοδρομίων, των πλατειών και του πρασίνου δεν συνάδουν με την πρωτεύουσα μίας χώρας που βρίσκεται εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εδώ γεννάται το κρίσιμο ερώτημα του ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του "Rethink Athens" δηλαδή της "τραμοδρόμησης" της οδού Πανεπιστημίου στην ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και στην εμπειρία των πολύτιμων για την οικονομία επισκεπτών. Το εγχείρημα του Re-think Athens δεν προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης των ουσιωδών προβλημάτων των δημόσιων χώρων και της λειτουργίας της πόλης αλλά από την αγωνιώδη προσπάθεια του Ιδρύματος Ωνάση να αντισταθμίσει σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, αλλά με λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων, την πραγματική ευεγερσία που κάνει το Ίδρυμα Νιάρχου, με δικά του χρήματα, στο Φαληρικό Δέλτα. Από την διαδικασία απείχε πρακτικά ο καθ'ύλην αρμόδιος φορέας δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος ενώ θα έπρεπε να έχει τον πλήρη έλεγχο του εγχειρήματος δυστυχώς παρέμεινε θεατής. Αντιθέτως συνοδοιπόροι στο σόφισμα του Ιδρύματος ήταν καθηγητές του Πολυτεχνείου με βαθιά ιδεοληπτική άρνηση στην έννοια του αυτοκινήτου, άνθρωποι δηλαδή που επιθυμούν πάση θυσία και ασχέτως των επιπτώσεων να εξοστρακίσουν τα μηχανοκίνητα τροχοφόρα από την πόλη. Ιδωμένη υπό αυτό το πρίσμα η μελέτη του Re-think Athens είναι ιδιαίτερα επιτυχής διότι καθιστά εξαιρετικά δυσχερή και ασύμφορη την χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης.


Η πρόταση για την Πανεπιστημίου πρόκειται για "τραμοδρόμηση" και όχι για πεζοδρόμηση η οποία εν προκειμένω δεν χρειάζεται δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι από τους ελάχιστους που διαθέτουν εξαιρετικά φαρδιά και άνετα πεζοδρόμια. Κρίνοντας δε από την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται από πλευράς καθαριότητας και συντήρησης όλοι οι πεζόδρομοι (και "τραμόδρομοι") στην Αθήνα μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια ότι το εγχείρημα, εάν έχουμε την δυστυχία να γίνει πραγματικότητα, θα καταλήξει σε μία τεραστίων διαστάσεων εστία βρομιάς, ενδεχομένως και επικινδυνότητας (ιδιαίτερα στην περίπτωση πολιτικών ταραχών), στο κέντρο της πόλης.


Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι αυτό της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όπως το μυοκάρδιο στον άνθρωπο νεκρώνεται στην περίπτωση εμφράγματος το οποίο εμποδίζει την αιμάτωσή του έτσι και το κέντρο της Αθήνας θα υποστεί την χαριστική βολή από τα σχέδια του Rethink Athens. Τα κλειστά καταστήματα αγγίζουν σήμερα το 50% σε πολλούς δρόμους του κέντρου ενώ η γκετοποίηση συνεχίζεται παρά την σχετική σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι σοβαρές δυσχέρειες στην πρόσβαση των πελατών αλλά και στην τροφοδοσία των καταστημάτων και των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν τους πρώτους εκτός κέντρου και τους δεύτερους στο κλείσιμο. Η οδός Πανεπιστημίου δεν είναι ένα μικρό αγγείο, είναι η σημαντικότερη κυκλοφοριακή αρτηρία της πόλης. Το κλείσιμό της θα είναι απολύτως καταστροφικό γι' αυτήν και, εάν γίνει, μη αναστρέψιμο. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή πόλη του μεγέθους της Αθήνας που να έχει "τραμοδρομήσει" (ή πεζοδρομήσει) την μεγαλύτερη κεντρική της λεωφόρο σε όλο της το μήκος.

Tuesday, September 09, 2014

Επίσκεψη στο Υπουργείο

Σημαντικό κεντρικό Υπουργείο. Στην είσοδο υπάλληλοι εξωτερικής εταιρείας σεκιούριτι καταγράφουν τις ταυτότητες σε ένα τεφτέρι και επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ραντεβού με τον Υπουργό. Στο μαύρο μάρμαρο πίσω από το γραφείο ασφαλείας είναι κολλημένη με σελοτέπ (sic) μία μικρή υφασμάτινη ελληνική σημαία. Πάνω δεξιά κρέμεται μία χάρτινη εικόνα με την ίδια μέθοδο επικόλλησης και λίγο πιό πάνω μία ασημένια εικόνα της Παναγίας. Ευρωπαϊκά πράγματα.

Ανεβαίνουμε με το ασανσέρ αφού ένας βαριεστημένος υπάλληλος σκανάρει τον χαρτοφύλακα που κρατούσε ένας εξ υμών και φθάνουμε στα Chambers του Υπουργού. Η νομίζαμε ότι φθάσαμε διότι η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που θυμόμασταν προ του Ανασχηματισμού. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι η ριζική ανακαίνισις έγινε ιδίοις εξόδοις του Υπουργού γεγονός που με έκανε να θυμηθώ ότι το ίδιο είχε κάνει και ο αλήστου μνήμης Αβραάμ (για τους φίλους του "Μάκης") που θα μείνει αξέχαστος για την δημόσια παρότρυνσή του προς τους τελωνειακούς να τα πιάνουν λελογισμένα. Στην είσοδο των γραφείων έτερος υπάλληλος ξαναγράφει τα στοιχεία ταυτότητάς μας σε έτερο τεφτέρι. Το Δημόσιο βλέπετε είναι υποστελεχωμένο.

Περιμένουμε μισή ώρα βάζοντας μεταξύ μας στοιχήματα για το πότε θα κουτρουβαλιαστεί η γραμματέας με το 20ποντο τακούνι. Ο Υπουργός συμπαθής. Γνωρίζει τα θέματα και βρισκόμαστε στο ίδιο μήκος κύματος. Όπως και ο προκάτοχός του βρίσκεται σε απόγνωση λόγω του πολύ χαμηλού επιπέδου των στελεχών του. Αναζητά λύσεις και βοήθεια δίνοντας την αίσθηση ότι πάει να πολεμήσει  με έναν στρατό από υπέρβαρες γριές. Το ότι δεν υπόσχεται τίποτε είναι ειλικρινές. Όσο και το γεγονός ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε με τον εσμό αχρήστων που πληρώνουμε με τους αιματηρούς φόρους μας. 

Monday, September 08, 2014

Η έλλειψη ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό τομέα περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης

Η πέμπτη έκθεσή του ΔΝΤ για την Ελλάδα της 16.5.2014 αναφέρεται (σελ. 17) στον κίνδυνο να αποκομίσουν οι τράπεζες "ολιγοπωλιακά κέρδη επιβάλλοντας υψηλά περιθώρια (spreads) και προμήθειες" σημειώνοντας ότι "κάτι τέτοιο θα έχει αντίστοιχο κόστος για την οικονομία".

Οι ενδείξεις ότι το μοντέλο των "συστημικών τραπεζών" οδήγησε στην δημιουργία ολιγοπωλιακών συνθηκών πληθαίνουν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Καθημερινή έγραφε ότι "αυξήθηκε το περιθώριο κέρδους των τραπεζών τον Ιούλιο καθώς προχώρησαν σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το επιτοκιακό περιθώριο (δηλαδή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων) αυξήθηκε κατά 0,24% και διαμορφώθηκε στο 3,91%.". Την ίδια στιγμή οι Τράπεζες προχώρησαν π.χ. στον διπλασιασμό των προμηθειών για την πραγματοποίηση εμβασμάτων στο εξωτερικό μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής χωρίς κάτι τέτοιο να δικαιολογείται από στοιχεία κόστους.


Η υιοθέτηση από την τρόικα της υπερσυγκέντρωσης στον Τραπεζικό κλάδο επιβλήθηκε από τις τότε συνθήκες αλλά αποδεικνύεται μάλλον κοντόφθαλμη. Οι "συστημικές" τράπεζες τελικώς αυξάνουν γεωμετρικά τον συστημικό κίνδυνο αφού είναι "πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν" χωρίς όμως να λύνουν το πρόβλημα της πλημελούς εποπτείας που ίσως συνέτεινε στην απόφαση αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ 94 Α’/19.4.2012 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλεται η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περί συγκέντρωσης ειδικά για τις τράπεζες προκειμένου να καταστεί εφικτή η υλοποίηση του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης αλλά και των συγχωνεύσεων. Παράπλευρη απώλεια αυτής της επιλογής ήταν η κατάργηση πρακτικά του ανταγωνισμού στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.


Υπό αυτές τις συνθήκες, μπορούν οι τράπεζες να βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη, επιτελώντας τον παραδοσιακό τους ρόλο, δηλαδή της ορθολογικής κατανομής κεφαλαίου στην οικονομία;. Πρόσφατη μελέτη της PwC ανέδειξε τον πρόβλημα των ελληνικών εταιρειών "Zombies" που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και έχουν ζημιογόνες χρήσεις.  Αυτές αντιστοιχούν στο 43% του συνολικού κύκλου εργασιών και το 55% των απασχολούμενων κεφαλαίων και το 72% του καθαρού δανεισμού. Εδώ αναρωτιέται κανείς εάν το σημερινό επίπεδο των μή εξυπηρετούμενων δανείων ("έκθεσης" με τη νέα ορολογία) σε συνδυασμό με την κατακρύμνηση της διασφαλιστικής αξίας των ακινήτων εξ αιτίας της παράλογης φορολόγησής τους,  δικαιολογεί την ένταξη και των ίδιων των τραπεζών σε αυτή την κατηγορία.

Δημιουργούνται έτσι σοβαρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα των συστημικών τραπεζών να κατευθύνουν αποτελεσματικά κεφάλαια στην οικονομία, χωρίς να αποκομίσουν ολιγοπωλιακά κέρδη. Αν και πρώτης όψεως το σχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για επιδότηση επιτοκίου υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται θετικό, η εμπειρία από παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν θέλει τις τράπεζες να επανακοστολογούν τα δάνεια ώστε να καρπωθούν το μεγαλύτερο μέρος της επιδότησης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό τα συναρμόδιαΥπουργεία να αναζητήσουν εναλλακτικές οδούς για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων είτε π.χ. με οχήματα ειδικού σκοπού ή με τη δημιουργία μίας κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας στα πρότυπα της Γερμανικής KfW.

Σε αντίθεση π.χ. με την αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπου επικρατούν συνθήκες σφοδρότατου ανταγωνισμού μεταξύ ενός πολύ  μικρού αριθμού εταιρειών είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη χώρα μας. Η τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των Τραπεζών με κάθε πρόσφορο μέσο πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιτότητα του οικονομικού επιτελείου. Σε κάθε περίπτωση η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να αξιοποιήσουμε ως χώρα τις πρόσφατες αποφάσεις "ποσοτικής χαλάρωσης" της ΕΚΤ. 

* Ο κύριος Βασίλης Μασσέλος είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος 

Saturday, September 06, 2014

Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης - "Το παιχνίδι (δυστυχώς) συνεχίζεται"

Δε νομίζω ότι οι διοργανωτές της ΔΕΘ έχουν συναίσθηση της ειρωνείας του φετινού τους σλόγκαν "το παιχνίδι συνεχίζεται" ιδωμένο υπό το πρίσμα της σκοπιμότητας να συνεχίζει η ΔΕΘ (Helexpo) να ελέγχεται μετοχικά από το κράτος. Τα πολύ κακά οικονομικά στοιχεία της οποίας (20.000.000 ευρώ σωρευτικές ζημιές κατά τα δύο τελευταία χρόνια) θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν δεν υπήρχε και η έμμεση επιδότηση των συμμετοχών κρατικών φορέων με περίπτερα στις εκθέσεις, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μόνο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε το ανάστημα και το τσαγανό να διακόψει την ιστορική πλην περιττή συμμετοχή του Δήμου στη ΔΕΘ, η οποία ήταν -όπως και στην περίπτωση των περισσότερων κρατικών φορέων- καθαρή σπατάλη χρημάτων.


Σπατάλη η οποία στις "καλές" εποχές λάμβανε γιγαντιαίες διαστάσεις. Πολυπληθέστατες αντιπροσωπείες Υπουργείων, κρατικών φορέων και ΔΕΚΟ μετέβαιναν στην συμπρωτεύουσα με υψηλούς προϋπολογισμούς και επιπρόσθετες αποζημιώσεις. Οι υπουργοί και οι παρατρεχάμενοι δεν πήγαιναν πίσω αφού τα πολιτιστικά κέντρα της πόλης στέναζαν υπό το βάρος των θαμώνων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα μέχρι να έρθει το "σεμνά και ταπεινά" του Καραμανλή του Β' του Ακούραστου να μετριάσει κάπως τις εξαλλότητες, τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο.


Με την χώρα να βρίσκεται σε συνθήκες απολύτως συγκρίσιμες με το κραχ του '29 στις ΗΠΑ ως προς τη μείωση του ΑΕΠ θα περίμενε κανείς ότι η Helexpo θα είχε ιδιωτικοποιηθεί στα πρώτα ένα, άντε δύο χρόνια της κρίσης και ότι το σύνολο των κρατικών φορέων θα είχε διακόψει τη συμμετοχή του. Παρενθετικώς η λίστα (sic) εκθετών στον δικτυακό τόπο της ΔΕΘ είναι κενή με αποτέλεσμα να μην μπορέσω να διαπιστώσω εάν και φέτος σπατάλησαν χρήματα π.χ. η Αστυνομία και η Πυροσβεστική για να στήσουν περίπτερα. Είναι προφανές ότι στον 21ο αιώνα δεν είναι δουλειά του κράτους να διοργανώνει εκθέσεις, πολλώ μάλλον όταν το διαδίκτυο έχει περιορίσει -και περιορίζει συνεχώς- το αντικείμενό τους και σταδιακά ακόμη και την ίδια την σκοπιμότητα ύπαρξής τους.


Φοβάμαι ότι ο Πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται τη γελοιότητα να ανακοινώνει την οικονομική πολιτική της χώρας από το βήμα μίας περιττής κρατικοδίαιτης έκθεσης, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των λόγων που μας οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση. Το παιχνίδι, δυστυχώς, συνεχίζεται.--

Tuesday, August 12, 2014

Η λύση στην ανεπάρκεια της εφορίας δεν είναι οι υπερξουσίες

Το βάρος της αντιμετώπισης του οικονομικού εκτροχιασμού της χώρας έπεσε στο σκέλος των φορολογικών εσόδων, ενώ τόσο η αύξησή τους όσο και οι μειώσεις στις δαπάνες δεν έγιναν ορθολογικά. Στην αγωνιώδη του προσπάθεια να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, το Υπουργείο Οικονομικών έλαβε μάλλον ακραίες αποφάσεις που "οπλίζουν" την φορολογική διοίκηση εις βάρος των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων. Η αρχή έγινε με την κατάργηση, στην πράξη, της δυνατότητας προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια για φορολογικές διαφορές, αφού αυτή πλέον προϋποθέτει την προκαταβολή του 50% των βεβαιωμένων φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων. Προ του 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 10% ενώ ακόμη και αυτό δεν θα χρειαζόταν εάν το διοικητικό πρωτοδικείο λειτουργούσε γρήγορα και αποτελεσματικά και εξέδιδε αποφάσεις μέσα σε λίγους μήνες, αντί των τεσσάρων και πλέον ετών που απαιτούνται σήμερα. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πραγματικό πρόβλημα, που είναι η δυσλειτουργία των φορολογικών δικαστηρίων, το "έλυσε" καθιστώντας αδύνατη στην πράξη την πρόσβαση πολιτών και επιχειρήσεων σε αυτά, στερώντας τους το θεμελιώδες δικαίωμα στην δικαστική προστασία. Η πρόνοια αυτή αυξάνει θεαματικά την διαπραγματευτική θέση του ελεγκτικού μηχανισμού γεγονός ανησυχητικό εάν λάβει κανείς υπόψη τις επιδόσεις της χώρας σε ζητήματα διαφθοράς όπως αυτή εκτιμάται ετησίως από διεθνείς οργανισμούς όπως π.χ. η Διεθνής Διαφάνεια.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε υπερηφάνως ότι έστειλε το πρώτο "ηλεκτρονικό κατασχετήριο" σε Τράπεζα με στόχο τον λογαριασμό ενός νομικού προσώπου με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεδομένου ότι η διαδικασία της κατάσχεσης γίνεται χωρίς ειδοποίηση δεν είναι λίγες οι φορές όπου ο "οφειλέτης του Δημοσίου" μαθαίνει ότι χρωστάει όταν πάει στο ΑΤΜ να κάνει ανάληψη ή προσπαθεί να πληρώσει τη μισθοδοσία και δεν βρίσκει υπόλοιπο στον λογαριασμό του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηλεκτρονικό κατασχετήριο επιφέρει αποτελέσματα άμεσα ενώ σε περίπτωση λάθους, κάτι όχι σπάνιο, ο φορολογούμενος ταλαιπωρείται για 5-6 μήνες, ενίοτε δε και χρόνια για να πάρει πίσω τα ηλεκτρονικώς πλην λαθεμένα αρπαγέντα από την εφορία. Η μη ειδοποίηση κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ τον περασμένο Μάρτιο (366/2014) αλλά η ενοχλητική για το Υπουργείο απόφαση ανετράπη, κατά τα ειωθότα, από το ίδιο δικαστήριο με άλλη σύνθεση. Η νέα απόφαση (2082/2014) δέχεται ότι μη κοινοποίηση στον οφειλέτη είναι προφανώς αποδεκτή διότι "εάν αυτός επληροφορείτο την επικείμενη λήψη του μέτρου, θα έσπευδε να εισπράξει από τον τρίτο τα οφειλόμενα σε αυτόν χρήματα ή απαιτήσεις ή θα ανελάμβανε τα εις χείρας τρίτου κινητά του, με συνέπεια βεβαίως να καθίσταται αδύνατη η εξ αυτών ικανοποίηση της αξιώσεως του Δημοσίου".

Ακολουθώντας εκ νέου την λογική του αρπακτικού, το Υπουργείο δίνει τη δυνατότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό να εισέρχεται στα σπίτια των οφειλετών και να κατάσχει μετρητά, χωρίς να απαιτείται η παρουσία εισαγγελικού λειτουργού. Δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο για την εφορία να ζητήσει, για σοβαρή υπόθεση, την παρουσία εισαγγελέα για την διενέργεια ελέγχου στην οικία του φορολογούμενου, δύσκολα δικαιολογείται η συγκεκριμένη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα, λόγω της θύελλας αντιδράσεων που ξεσήκωσε, θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο.


Αυτές οι ακρότητες δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά αποτελούν τελικά ισχυρό σύμπτωμα της παθογένειας του φορολογικού συστήματος και των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Η ουσία βρίσκεται κατ'αρχήν στην ανάγκη σχεδιασμού εκ του μηδενός ενός απλού φορολογικού συστήματος το οποίο να θεσπίζει ίση μεταχείριση όλων των φορολογουμένων και όλων των πηγών εισοδήματος αλλά και την μεταφορά της αρμοδιότητας είσπραξης και των πόρων από τους φόρoυς επί των ακινήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ενός συστήματος η συμμόρφωση προς το οποίο θα είναι εφικτή, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα που δεν αποφέρουν εισόδημα κλπ) δεν ισχύει σήμερα. Στη συνέχεια χρειάζεται να στελεχωθεί εκ νέου ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός με αξιοκρατικά κριτήρια και ασφυκτικό έλεγχο των ελεγκτών ώστε να περιοριστεί η διαφθορά. Η παροχή υπερεξουσιών στις υπηρεσίες, υπό τις παρούσες συνθήκες, τσαλακώνει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και επιφέρει, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αποτελέσματα αντίθετα των επιδιωκόμενων.

Friday, August 08, 2014

Το θερινό λαστιχάκι των μεταρρυθμίσεων

του Ανδρέα Πετρουλάκη, από την "Καθημερινή"


Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα εμπίπτουν απολύτως στην κατηγορία που η επιστήμη των υλικών αποκαλεί "shape memory", δηλαδή έχουν την ιδιότητα να "θυμούνται" το αρχικό τους σχήμα στο οποίο επανέρχονται π.χ. μετά το τέντωμα ή το τσαλάκωμα. Κάτι δηλαδή σαν το καλσόν που όταν βγει δεν θυμίζει πια σε τίποτε τα καλλίγραμμα πόδια τα οποία κοσμούσε.

Έτσι λοιπόν η καλοδουλεμένη αναδιάρθρωση της Αστυνομίας που προώθησε και νομοθέτησε ο Δένδιας καταργείται με (ν)τροπολογία του διαδόχου του Κικίλια ο οποίος είμαι σίγουρος ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να διαβάσει τη νέα δομή (βεβαίως και να τη διάβαζε είναι αμφίβολο ότι θα καταλάβαινε). Ο ίδιος φέρελπις νέος με το κοφτερό βλέμμα επανίδρυσε το αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης γιατί στην Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν πρέπει να θίγονται τα κακώς κείμενα (εν προκειμένω και κυριολεκτικά).. [βλέπε Τα ποντίκια πανηγυρίζουν την επανίδρυση της Ακρόπολης]

Πολέμησε ο Μητσοτάκης να προωθήσει την αξιολόγηση στο Δημόσιο αλλά τελικά λύγισε και με δική του (ν)τροπολογία "καθίσταται σαφές ότι η εφαρμογή της αξιολόγησης δεν συνδυάζεται με οποιαδήποτε έννομη δυσμενή συνέπεια με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Έτσι η βαθμολογία του υπαλλήλου δεν επιφέρει την απόλυση του ή την αλλαγή του καθεστώτος εργασίας του" δηλαδή "το σύστημα αξιολόγησης έχει πρωτίστως παιδαγωγικό χαρακτήρα και αποβλέπει στην βελτίωση της απόδοσης". Αυτό θυμίζει το ανέκδοτο με τον τύπο που περίμενε, τύφλα στο μεθύσι, στη σειρά για αλκοτέστ.  Όταν το μηχάνημα τερμάτισε και οι αστυνομικοί του ζήτησαν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, αυτός απάντησε "δεν έχω αυτοκίνητο, απλώς ήθελα να μετρηθώ".

Στις 5.8 έγραφε ο Πάσχος Μανδραβέλης στην "Καθημερινή" "Αυτή την «την πιο ριζοσπαστική, την πιο δημοκρατική μεταρρύθμιση» του κ. Σαμαρά επιχειρούν να ανατρέψουν με θερινή τροπολογία για τη ΝΕΡΙΤ πέντε υπουργοί (Γκίκας Χαρδούβελης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ιωάννης Βρούτσης, Δημήτριος Σταμάτης, Μαυρουδής Βορίδης). Η τροπολογία για τη δημόσια τηλεόραση χώθηκε σε νομοσχέδιο για το ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» (τι στην ευχή; Τσάμπα οργίζεται ο πρωθυπουργός και δίνει εντολές να μην μπαίνουν άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια; Ούτε οι στενότεροι συνεργάτες του δεν ακούν τις εντολές του;) αλλά αυτό -αν και αντισυνταγματικό- είναι το μικρότερο κρίμα της συγκεκριμένης διάταξης. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η πραγματικά δημοκρατική μεταρρύθμιση, που γιόρτασε δεόντως ο κ. Σαμαράς, ανατρέπεται και η ΝΕΡΙΤ ξαναγίνεται ΕΡΤ, αφού, σύμφωνα με την «τροπολογία των πέντε», ο αρμόδιος για θέματα ραδιοτηλεόρασης υπουργός θα διορίζει επτά από τα δέκα (!) μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Το ερώτημα είναι απλό: αν ήταν να ξανακάνουμε την ΕΡΤ όχημα της κυβερνητικής προπαγάνδας, γιατί έγινε η χώρα ρεζίλι με το ξαφνικό «μαύρο της ΕΡΤ»; Δεν διόριζαν απευθείας το Εποπτικό της Συμβούλιο αντί να γίνουμε η χλεύη της οικουμένης;"

Το θερινό τμήμα της Βουλής που έγινε "λαστιχάκι" και επαναφέρει τα πράγματα στη θέση τους εξαίρεσε το αμαρτωλό αγγελιόσημο από τους φόρους υπέρ τρίτων που καταργήθηκαν. Γιατί, ως γνωστόν all pigs are equal but some pigs are more equal than the others.

 Ο Μπίσμαρκ είχε πεί ότι "οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα - δεν θέλεις να τους βλέπεις να γίνονται". Είχε δίκιο ο άνθρωπος. Οι εργασίες του φετινού θερινού τμήματος της Βουλής, το οποίο ξεπέρασε κάθε άλλο σε αθλιότητα και μόνο αηδία μπορεί να προκαλέσει σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη, γίνονται -όχι τυχαία- όταν όλοι λείπουν σε διακοπές και δεν βλέπουν. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα λουκάνικα είναι ιδιαιτέρως νόστιμα και ευχάριστα ενώ το νομοθετικό έργο του θερινού τμήματος της Βουλής των Ελλήνων αηδέστατο και αισχρό.

Monday, August 04, 2014

Τα ντέρτια του Καράμπελα

Ο βουλευτής Βοιωτίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καράμπελας ζήτησε από το βήμα της Βουλής την απόσυρση της διάταξης με την οποία καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης προκηρύξεων στον Τύπο. «Το γεγονός ότι θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο οι προκηρύξεις δεν σημαίνει ότι επήλθε η (sic) πλήρης διαφάνεια. Σε μια χώρα μάλιστα που η εξοικείωση με το διαδίκτυο είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με τις άλλες χώρες. Πάρτε παράδειγμα εμάς εδώ μέσα. Πόσοι Υπουργοί και βουλευτές ξέρουν να ανοίγουν τον υπολογιστή; Ας λύσουμε πρώτα τα προβλήματα με τις υπερτιμολογήσεις και τα υπόλοιπα και μετά καταργούμε την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων στον τύπο», είπε ζητώντας την απόσυρση του άρθρου.

H χρήση του διαδικτύου στην Ελλάδα (στοιχεία Eurostat 2013) είναι όντως χαμηλή (56%) σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (79%) αλλά η σχέση ανατρέπεται στην περίπτωση της υποβολής φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά, όπου τα ποσοστά είναι 63% στην Ελλάδα έναντι μέσου όρου 44% στην Ευρώπη (Internet access and use in 2013 More than 60% of individuals in the EU28 use the internet daily Income tax declaration: most used e-government service. Τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν το 90% στην περίπτωση των ενεργών οικονομικά ατόμων που ενδιαφέρονται για μία προκήρυξη και είναι σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερα από την -με την μεγαλύτερη κυκλοφορία- εφημερίδα η οποία αγοράζεται από το 0,02% των Ελλήνων και είναι διαθέσιμη μία μόνο ημέρα, σε αντίθεση με το internet, όπου η πληροφορία που αναρτάται είναι διαθέσιμη μόνιμα. Η επίκληση τώρα των προσωπικών ικανοτήτων Υπουργών και Βουλευτών, σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής, δεν είναι καλό παράδειγμα δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι ιδιαίτερα υπανάπτυκτη σε σχέση με τον μέσο όρο.

Το καλύτερο σχόλιο όμως  είναι το "Ας λύσουμε πρώτα τα προβλήματα με τις υπερτιμολογήσεις και τα υπόλοιπα και μετά καταργούμε την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων στον τύπο". Σε πρόσφατη ανάρτησή μου (Εδώ καράβια χάνονται και ο Ελληνάρας χτενίζεται) έγραφα: 

..Η δεύτερη ουσιώδης διαπίστωση είναι η κλασσική αντίδραση του νεογραικύλου σε κάθε πρόοδο και αλλαγή: «Μα αυτό σε μάρανε όταν [εδώ μπαίνει κάτι συνήθως άσχετο αλλά πάντα μεγαλύτερο]». Η εναλλακτική εκδοχή είναι «μα αυτό θα μας λύσει το πρόβλημα;». Προφανώς η γνωστή παροιμία «εδώ καράβια χάνονται και η γριά (ή κάτι άλλο) χτενίζεται» είναι σοφή. Αναφέρεται όμως σε ενέργειες οι οποίες έχουν κόστος ευκαιρίας σε σχέση με ένα μεγαλύτερο, και περισσότερο επείγον ζήτημα. Το ότι καθάρισαν οι Ιάπωνες το στάδιο στο Μουντιάλ δεν είχε κανένα κόστος ευκαιρίας ως προς το μεγαλύτερο πλην εντελώς άσχετο ζήτημα του επιπέδου διαβίωσης στην Βραζιλία. Ομοίως όταν πάει να γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην Ελλάδα η αντίδραση είναι «μα αυτό (π.χ. η απελευθέρωση των ταξί) θα μας βγάλει από την κρίση;». Προφανώς όχι. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων και αποφάσεων τις οποίες δεν θα πάρουμε ποτέ εάν σκεφθούμε ότι καμία από αυτές μεμονωμένα δεν θα λύσει το πρόβλημα...

Το κακό είναι ότι ο νεογραικυλισμός του Καράμπελα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τόσο το παλαιολιθικό πλέον ΠΑΣΟΚ (ανοιχτά) όσο και οι περισσότεροι συνάδελφοί του από τη ΝΔ είμαι βέβαιος ότι συμφωνούν (κρυφά)  μαζί του στο θέμα των προκηρύξεων. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις προ διετίας η ΝΔ καταψήφισε την τροπολογία του κου Χαραλαμπόπουλου για την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών στον Τύπο, η οποία τελικώς επιβλήθηκε (όπως και η τωρινή των προκηρύξεων) από την τρόικα. Σε σχετική μου ερώτηση η απάντηση ήταν ότι "δεν θέλουμε να διαταραχθούν οι σχέσεις του Προέδρου (και σημερινού Πρωθυπουργού) με τον Τύπο". Μ'άλλα λόγια πλήρωνε υποζύγιο φορολογούμενε για να έχει καλές σχέσεις ο Ηγέτης, αλλά και ο Καράμπελας,  με τον Τύπο.


Friday, August 01, 2014

Τα ποντίκια πανηγυρίζουν την επανίδρυση της Ακρόπολης

Τον περασμένο Ιανουάριο επαινούσα ("Επιτέλους μετακομίζει η Ακρόπολη") την απόφαση του τότε Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια να κλείσει το Αστυνομικό τμήμα "Ακροπόλεως", ατυχής γείτονας του οποίου υπήρξα από την ίδρυσή του. Δεν γνωρίζω εάν υπήρχαν ευρύτεροι επιχειρησιακοί λόγοι ή εάν το κλείσιμο αποφασίστηκε επειδή η θέση του τμήματος είναι ακατάλληλη (εξαιρετικά μικρός και στενός δρόμος) και επικίνδυνη (έχει υποστεί πολλές επιθέσεις και εμπρησμούς) και το ιστορικό του βεβαρημένο (έχουν κυριολεκτικά σκοτώσει κρατούμενους στο ξύλο).


Όποιοι και εάν ήταν ο λόγοι η απόφαση ήταν σωστή τουλάχιστον ως προς την παράμετρο της θέσης του κτιρίου που φιλοξενεί το εν λόγω τμήμα. Η υλοποίησή της χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες αφού το τμήμα εκκενώθηκε μόλις τον Ιούλιο. Απάνω που είχαμε αρχίσει να απολαμβάνουμε την ηρεμία (οι αστυνομικοί δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και εν γένει έχουν δει πολλά αμερικάνικα έργα) αλλά και την καθαριότητα (ο Δήμος χρειάστηκε να κάνει εκτεταμένη επιχείριση απολύμανσης και σφράγισης κτηρίου στην Πραξιτέλους για να καταπολεμήσει τα ποντίκια που έκαναν πάρτι με τα απόβλητα του εστιατορίου των αστυνομικών στο ισόγειο), ήρθε ο Πάνσοφος Υπουργός Κικίλιας και με απόφασή του επανίδρυσε το Τμήμα. Το επιχείρημά του ήταν ότι "δεν παίζει με την ασφάλεια των πολιτών".


Εν προκειμένω παίζει σίγουρα με τα νεύρα μας και πολύ πιθανόν και με κάτι άλλο, δικό του.

Tuesday, July 29, 2014

Χρειαζόμαστε φορολογικό σύστημα τύπου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και όχι "Λιμάνι Ραφήνας"

Την Παρασκευή επέστρεψα αεροπορικώς από την Κρήτη και την επομένη, νωρίς το πρωϊ, έφυγα με ferry από το Λιμάνι της Ραφήνας για την Άνδρο. Στο αεροδρόμιο, παρά την ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση, επικρατούσε τάξη, με τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους του Αεροδρομίου να απομακρύνουν τα αυτοκίνητα που περίμεναν σε σημεία όπου απαγορεύεται η στάθμευση. Σημειωτέον ότι το "Ελευθέριος Βενιζέλος" είναι ίσως το μόνο μέρος στη χώρα όπου τα αυτοκίνητα σταματούν στις διαβάσεις προκειμένου να περάσουν οι πεζοί. Χρειάστηκα λιγότερο από 25 λεπτά για να φθάσω σπίτι μου δεδομένου ότι το αεροδρόμιο συνδέεται απευθείας με την Αττική οδό (αλλά και τον προαστιακό).

Την επόμενη μέρα στη Ραφήνα η εικόνα θύμιζε άλλη χώρα. Παρ'ότι έφθασα γρήγορα μέχρι τη διασταύρωση για το λιμάνι, χρειάστηκα μισή ώρα για να διανύσω 700 μέτρα δεδομένου ότι αυτό συνδέεται με την λεωφόρο με έναν άθλιο δρόμο μίας λωρίδας. Δεκάδες Ελληνάρες όλων των βαλαντίων, από Καγιέν μέχρι τρακαρισμένα Χιουντάϊ κολλημένα με ταινία διπλής επικολλήσεως, προσπερνούσαν παρανόμως από το αντίθετο ρεύμα, έμπαιναν από κάθε κατεύθυνση, χειροτερεύοντας την κατάσταση. Η παρουσία, έστω και ενός τροχονόμου, στο τελευταίο φανάρι θα διευκόλυνε ιδιαίτερα, χωρίς όμως να έχω δει ποτέ κανέναν. Στην επιστροφή χρειάστηκα πάνω από μία ώρα για να φθάσω σπίτι, διανύοντας απόσταση αντίστοιχη αυτής από το αεροδρόμιο.

Δεδομένου ότι η ίδια φυλή συχνάζει τόσο στο Αεροδρόμιο όσο και στο λιμάνι της Ραφήνας η πλήρης αντίθεση ως προς την συμπεριφορά είναι εκ πρώτης όψεως αναξήγηση. Εάν όμως συγκρίνει κανείς τους δύο σταθμούς επιβίβασης (σε πλοίο ή αερολάνο δεν έχει σημασία) καταλήγει στα εξής

1) Στην Ραφήνα σχεδιάστηκε το λιμάνι χωρίς να γίνει δρόμος. Το Αεροδρόμιο σχεδιάστηκε με πλήρη μέριμνα για την πρόσβαση σε αυτό. Κανείς δεν ωφελείται π.χ. από την είσοδο στο αντίθετο ρεύμα της Αττικής οδού, η οποία είναι έτσι και αλλιώς αδύνατη.


2) Το Αεροδρόμιο έχει προσεκτικά σχεδιασμένες υποδομές για τα ΙΧ και προσεκτικά μελετημένη κυκλοφοριακή ροή. Προσφέρει δωρεάν στάθμευση 20 λεπτών σε όσους περιμένουν επιβάτη. Διαθέτει ειδικό χώρο αναμονής των ταξί για να μην προκαλούν έμφραγμα όπως στη Ραφήνα.

3) Αστυνομεύει συστηματικά τους χώρους στάσης των ΙΧ απομακρύνοντας όσους περιμένουν, όχι με στόχο την επιβολή προστίμων (σπάνια επιβάλλονται) αλλά την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας.


Σκεφτόμουν λοιπόν ότι το Ελληνικό κράτος λειτουργεί ακριβώς όπως το λιμάνι της Ραφήνας. Δεν εξασφαλίζει καμία προϋπόθεση, δεν μελετά τίποτε και τις σπάνιες φορές που ελέγχει επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα τα οποία κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά λειτουργούν. Στο αεροδρόμιο ο Έλληνας συμμορφώνεται γιατί η συμμόρφωση είναι εφικτή.  Επειδή γίνονται συνεχώς έλεγχοι που έχουν σαν στόχο την ίδια τη συμμόρφωση με τους κανόνες και όχι την είσπραξη χρημάτων για τον κρατικό κορβανά χωρίς πάτο. Μήπως πρέπει να αρχίσουμε μετατρέποντας π.χ. το φορολογικό μας σύστημα από "λιμάνι Ραφήνας" σε "Ελευθέριο Βενιζέλο"...


Friday, July 18, 2014

Πόσο κοστίζει η υπουργική ώρα;

Μετά την, τυχαία ή όχι, σύλληψη του αθλιότατου Μαζιώτη τρεις Υπουργοί της κυβέρνησης επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο τον 19χρονο Αυστραλό του οποίου τον αστράγαλό είχαν γρατζουνίσει θραύσματα από σφαίρα, αφού ο τρομοκράτης δεν δίστασε να πυροβολήσει μέσα στο πλήθος. «Αφαιρέθηκαν δύο θραύσματα από σφαίρα τα οποία βρίσκονταν στο κάτω μέρος του ποδιού του, στο ύψος του αστραγάλου. Δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο» δήλωσε ο κ. Βορίδης, διευκρινίζοντας πως ο τραυματίας «θα μείνει στο νοσοκομείο να νοσηλευτεί για καθαρά προληπτικούς λόγους». Από την πλευρά της η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε, για τον Αυστραλό τραυματία: «Είναι καλά στην υγεία του και αυτό είναι ιδιαίτερα ευχάριστο» είπε η υπουργός Τουρισμού και συμπλήρωσε πως ο νεαρός τουρίστας «έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας». Εκτός των ανωτέρω τον τραυματία επισκέφθηκε και ο νέος Υπουργός Προστασίας του πολίτη.


Εν προκειμένω η έλλειψη σοβαρότητος του τραυματισμού είναι αντίστοιχη αυτής των τριών Υπουργών, τα ωριαία λειτουργικά έξοδα των γραφείων των οποίων ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Τα ποσά μπορεί να είναι τεράστια εάν τα δει κανείς σε όρους κόστους ευκαιρίας, δηλαδή των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων από τις ενδεχόμενες αποφάσεις ενός Υπουργού κατά το ίδιο διάστημα (υπάρχει βέβαια και η εκδοχή οι τρεις Υπουργοί να είναι τόσο άχρηστοι που θα ήταν καλύτερα να μην βρίσκονται στα γραφεία τους).



Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να παραδειγματιστούν από την περίπτωση της Ολλανδίας. Με την ολοκλήρωση της παραλαβής μίας Ολλανδικής φρεγάτας από το Πολεμικό Ναυτικό, κλιμάκιο Ελλήνων αξιωματικών επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Ολλανδό Α/ΓΕΝ για να τον ευχαριστήσει. Λίγες μέρες μετά το ΠΝ έλαβε τιμολόγιο αρκετών χιλιάδων γκλίντερ από τους Ολλανδούς για τα 30 λεπτά απασχόλησης του Αρχηγού τους επί την ωριαία του "ταρίφα".

Friday, July 11, 2014

Αντί για διασύνδεση με το Taxisnet καλύτερα να καταργηθούν -οι περισσότερες- ταμειακές μηχανές

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητά του την υλοποίηση του σχεδίου διασύνδεσης των ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών με το σύστημα Taxisnet. Η συγκεκριμένη ιδέα, εντάσσεται σε μία ιστορική σειρά παρόμοιων ελεγκτικών επινοημάτων όπως η θεώρηση τιμολογίων με τρύπημα, οι μηχανές με φορολογική μνήμη, οι φορολογικοί μηχανισμοί κλπ, κανένα εκ των οποίων δεν είχε την παραμικρή θετική επίπτωση στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί π.χ. ότι η μέθοδος της φορολογικής μνήμης στις ταμειακές μηχανές απαντάται, εκτός από τη χώρα μας, στις Αργεντινή, Βραζιλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία και στην Βενεζουέλα, χώρες δηλαδή με μάλλον κακές επιδόσεις στην συλλογή φόρων.

Στην Ελλάδα, τα ποσά που δεν δηλώνουν οι επιτηδευματίες καίτοι έχουν εκδώσει νόμιμη απόδειξη στην ταμειακή μηχανή είναι ελάχιστα και δεν δικαιολογούν την τεράστια επένδυση αλλά και το λειτουργικό κόστος της καθολικής διασύνδεσης. Το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το ότι ένα μεγάλο μέρος των μικρών κυρίως επιχειρηματιών στην Ελλάδα εκδίδει επιλεκτικά αποδείξεις τόσο ως προς τον αριθμό αυτών όσο και ως προς το ύψος τους, δεν λύνεται με την on-line σύνδεση, με εξαίρεση ίσως ελάχιστες περιπτώσεις "υψηλού ρίσκου" (π.χ. νυκτερινά μαγαζιά). Γιατί δεν υπάρχει απλούστερο πράγμα από το να μην "χτυπάει" τις εισπράξεις ο έμπορος όταν δεν τον βλέπει ο εφοριακός. Οι μόνοι που πρακτικά θα ωφεληθούν από την ενδεχόμενη υλοποίηση του μέτρου είναι οι πάροχοι Internet και ακόμη περισσότερο οι εισαγωγείς ταμειακών μηχανών οι οποίοι, στην περίπτωση των φορολογικών μηχανισμών, κατά τα φαινόμενα συνεννοούνται μεταξύ τους αφού μία μνήμη ελάχιστης χωρητικότητας πωλείται σε τιμή 10πλάσια αυτής που θα δικαιολογούσε το μέγεθός της. Έτσι αυτό που θα καταφέρει η τελευταία έμπνευση του Υπουργείου των Οικονομικών είναι να προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στους συνεπείς εμπόρους, π.χ. για το που θα βρουν λεφτά να αγοράσουν καινούρια ταμειακή ή πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της σύνδεσης. Παρενθετικώς στους πλανόδιους πωλητές, όπου η φοροδιαφυγή είναι σημαντική, η σημερινή κάλυψη του δικτύου δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στην επικράτεια καθιστά τη σύνδεση των ταμειακών τους, εκτός από άστοχη, σε πολλές περιπτώσεις και αδύνατη. Στην Ουγγαρία, που είναι και η μοναδική χώρα διεθνώς όπου εφαρμόζεται το μέτρο, η μέχρι τώρα εμπειρία είναι εξόχως απογοητευτική ενώ δεν έλλειπαν οι περιπτώσεις εμπόρων ταμειακών που εξαφανίστηκαν αφού εισέπραξαν προκαταβολές από χιλιάδες πελάτες.

Το ουσιώδες πρόβλημα είναι καταρχήν ότι οι σημερινές φορολογικές απαιτήσεις του κράτους από τους μικρο-επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι εξωπραγματικές με αποτέλεσμα η απόκρυψη εισοδημάτων να γίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για λόγους επιβίωσης και όχι πλουτισμού εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Την ίδια στιγμή ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός δεν λειτουργεί με όρους κόστους/ωφέλειας αφού στην πράξη δεν μετρά αναλυτικά ανά φόρο το κόστος συλλογής του (στον ιδιωτικό τομέα η μέθοδος ονομάζεται Activity Based Costing). Επίσης αδιαφορεί για το κόστος συμμόρφωσης των επιτηδευματιών και για τις επιπτώσεις κάθε μέτρου ή φόρου στην οικονομία και κατά συνέπεια στα μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Η τρόικα αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα προώθησε την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες είναι παγίως πιστωτικές ενώ το κόστος διασφάλισης της πλήρους συμμόρφωσής τους θα ήταν απαγορευτικό στον εισπρακτικό μηχανισμό, μ' άλλα λόγια είναι ιδιαίτερα "ζημιογόνες" από πλευράς "περιθωρίου κέρδους". Για το λόγο αυτό στην Αγγλία η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ είναι προαιρετική για επιχειρήσεις με καθαρά έσοδα κάτω των 75.000 λιρών (94.000 ευρώ) και αντιστοίχως στη Γαλλία επιχειρήσεων με ετήσιες αγορές αγαθών έως 81.500 ευρώ. Η πολιτική αυτή επιτρέπει μία πολύ καλύτερη αξιοποίηση των πόρων και την στόχευση των ελέγχων στις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν αντιστοίχως το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένες τεχνικές και εργαλεία λογισμικού τα οποία μπορούν εύκολα να εντοπίσουν, αναλύοντας τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία στο Taxis, στις τράπεζες και στα λοιπά κρατικά αρχεία, περιπτώσεις επιτηδευματιών που θα προσπαθήσουν να "κρυφτούν" κάτω από τα κατώφλια υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ.

Η διασύνδεση, πέρα από την άσκοπη επιβάρυνση εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρηματιών, θα βαρύνει αντίστοιχα και τις, ήδη ανεπαρκείς, υποδομές πληροφορικής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Το Taxisnet παρουσιάζει πολύ σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και μάλιστα δυσεπίλυτα λόγω του κακού, εξ αρχής δομικού σχεδιασμού του αλλά και των χρονοβόρων και αναποτελεσματικών διαδικασιών των δημοσίων προμηθειών. Σήμερα το σύστημα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον καθημερινό φόρτο και κλείνει για συντήρηση, πρωτοφανώς για μία δυτική χώρα, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Για το λόγο αυτό θα ήταν σαφώς προτιμότερη η αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων στην εκτέλεση εξειδικευμένων, ευφυών εφαρμογών λογισμικού που εντοπίζουν πιθανές εστίες φοροδιαφυγής τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και πολιτών. Η ενασχόληση, αντί για την σύνδεση των ταμειακών, π.χ. με την πάταξη της διακρατικής απάτης ΦΠΑ (carousel ή missing trader) και με την ιχνηθέτηση του ναυτιλιακού πετρελαίου θα απέφερε πολύ μεγαλύτερα οφέλη. Αυτά βεβαίως απαιτούν έναν αξιοκρατικά στελεχωμένο οργανισμό ο οποίος να μετρά συνεχώς το κόστος κάθε δραστηριότητάς τους, τόσο εσωτερικά όσο και σε σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη.

*φιλοξενήθηκε στο φύλλο της 26.7.2014 της "Καθημερινής"

Sunday, July 06, 2014

Τα κοινωνικά αγαθά ως φερετζές

Μία από τις πιο κακοποιημένες έννοιες στην Ελλάδα είναι αυτές του "δημόσιου" και "κοινωνικού" αγαθού. 'Ετσι σάλο ξεσήκωσε η δήλωση ενός μάλλον γραφικού κυβερνητικού βουλευτή ότι «Κοινωνικό αγαθό είναι μόνο το νερό. Τίποτα άλλο. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορείς να πας σε ένα χωριό και να ζεις με τη λάμπα που ανάβαμε παλιά, δεν χρειάζεται το ρεύμα να το έχεις πάντα. Άρα λοιπό (sic) το ρεύμα δεν είναι κοινωνικό αγαθό».



Η έννοια του κοινωνικού αγαθού στην πραγματικότητα ταυτίζεται με αυτήν της κοινωνικής πολιτικής με το "αγαθό" να έχει εν προκειμένω μικρή σημασία. Κοινωνικά αγαθά στην υποσαχάρια Αφρική είναι τα προφυλακτικά που διανέμονται δωρεάν προκειμένου να ελεγχθεί το ΑIDS. Στην περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος μία πολιτική αρνητικού φόρου εισοδήματος (δηλαδή επιδόματος) σε πολίτες με πολύ χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα θα τους επέτρεπε να αγοράσουν ρεύμα από μία ανταγωνιστική αγορά ή οποιοδήποτε άλλο αγαθό έχει για αυτούς προτεραιότητα. Σε κάθε περίπτωση το "κοινωνικό αγαθό" δεν είναι δημόσιο αγαθό και η δωρεάν διάθεσή του σε μία ομάδα του πληθυσμού γίνεται εξόδοις των υπολοίπων. Έξοδα τα οποία είναι μάλιστα σημαντικά υψηλότερα από τα οφέλη των δικαιούχων διότι επιβαρύνονται με σημαντικό κόστος συλλογής φόρων και διαχείρισης των διαφόρων προγραμμάτων.



Σε αντίθεση με το "κοινωνικό αγαθό" η έννοια του οποίου είναι μάλλον νεφελώδης, στην οικονομική επιστήμη υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός ορισμός για τα "δημόσια αγαθά" τον οποίο οφείλουμε στον Πολ Σάμουελσον. Ο κορυφαίος αυτός οικονομολόγος χαρακτηρίζει δημόσια αγαθά αυτά για τα οποία α) δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποιος από την κατανάλωσή τους (non-excludable) και β) η κατανάλωσή τους από έναν ή περισσότερους επιπλέον καταναλωτές δεν συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα δημοσίων αγαθών είναι ο αέρας, ο δημοτικός φωτισμός, η άμυνα κ.λ.π. Είναι προφανές λοιπόν ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κλασσική περίπτωση ιδιωτικού και όχι δημόσιου αγαθού.



Στον βαθμό που η κοινωνική πολιτική δεν αποτελεί αρμοδιότητα μίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος η επίκληση της έννοιας του κοινωνικού αγαθού από τους χρυσοπληρωμένους συνδικαλιστές της ΔΕΗ συνεχίζει μία μακρά παράδοση που θέλει τις συντεχνίες στην Ελλάδα να μην έχουν το θάρρος να πουν ειλικρινώς ότι μάχονται για τα προνόμιά τους, αλλά προσπαθούν ματαίως να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για τα συμφέροντα αυτών που κατά κανόνα ξεπουπουλιάζουν, είτε πρόκειται για καταναλωτές είτε για επιχειρήσεις. Κορυφαία περίπτωση υποκρισίας είναι αυτή του υπόδικου συνδικαλιστή Φωτόπουλου ο οποίος, προκειμένου να αποφύγει τις βαρύτατες διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου, επιχειρηματολογεί (σωστά) με πολυσέλιδο υπόμνημα υπέρ του ιδιωτικού χαρακτήρα της ΔΕΗ.



Έτσι στην περίπτωση του ρεύματος η κοινωνικότερη δυνατή πολιτική θα ήταν η εξασφάλιση χαμηλού κόστους ρεύματος (μέσω του εξορθολογισμού του κόστους μισθοδοσίας και συντάξεων της ΔΕΗ, των επενδύσεων σε αποδοτικές μονάδες και στη διασύνδεση των νησιών, της πραγματικής απελευθέρωσης της αγοράς κλπ) το οποίο αποτελεί, μεταξύ άλλων, προϋπόθεση για την ανασύσταση της παραγωγικής βάσης της χώρας και για την αύξηση των εξαγωγών. Δηλαδή για την έξοδο από την κρίση.



Saturday, June 28, 2014

Όταν παρεκκλίνει το κράτος ακολουθεί και ο πολίτης

Χθές (27.6) η Καθημερινή έγραφε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε "Τροπολογία για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας στο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ»". Λίγες εβδομάδες πριν είχε πράξει το ίδιο για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ενώ ιστορικά υπάρχουν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες αντίστοιχα παραδείγματα. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στο παρανοϊκό φαινόμενο η εφορία να αρνείται τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε επιχειρήσεις που έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές (π.χ. ρύθμιση) ή σε επιχειρήσεις που οφείλουν στην εφορία γιατί δεν τις έχει πληρώσει κάποιος κρατικός φορέας και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να χορηγεί χαριστικά και "κατά παρέκκλιση" φορολογική ενημερότητα σε ένα αμαρτωλό "δικό της παιδί". Έτσι λοιπόν η συνήθης πρακτική της εφορίας οδηγεί κατά τα λοιπά βιώσιμες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε κλείσιμο και τους εργαζόμενους σε αυτές στο δρόμο ενώ ταυτόχρονα διατηρεί "παρά φύση" στη ζωή μία επιχείριση "κουβά ρουσφετολογικών προσλήψεων" η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο εξ αιτίας κυρίως του υπεράριθμου προσωπικού της.


Η ηθική φιλοσοφία θεωρεί ότι το κράτος δεν δικαιούται να παρανομεί, αντιθέτως με τον πολίτη (ή την επιχείριση) η οποία μπορεί να παρανομεί αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του/ης. Στην Ελλάδα το κράτος κουρελιάζει καθημερινά κάθε έννοια ηθικής, δεοντολογίας και δικαιοσύνης απαιτώντας ταυτόχρονα από τον πολίτη να είναι συνεπείς στις (συχνά παρανοϊκές) απαιτήσεις του.


Η σημερινή μας οικονομική (και γενικότερη) κατάντια οφείλεται κυρίως στους κακούς θεσμούς και στην έλλειψη σεβασμού σε αυτούς, κατ'αρχήν από το ίδιο το κράτος και δευτερευόντως από τους πολίτες. Μετά το ξέσπασμα της κρίσης αντί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του (αρχίζοντας από το Σύνταγμα της χώρας) τόσο η κυβέρνηση, όσο δυστυχώς και η δικαιοσύνη,  εξευτελίζουν συνεχώς τους θεσμούς, σπρώχνοντας τη χώρα όλο και βαθύτερα στο τέλμα.

*βλέπε επίσης το έξοχο άρθρο ("Θεσμική Αναξιοπιστία") του Διομήση Σπινέλλη 

Monday, June 23, 2014

Μπορούμε να ράβουμε ρούχα στην Ελλάδα;

Ο "Δήκτης" της Καθημερινής της περασμένης Κυριακής 22.6 γράφει

"Αληθινό γεγονός που διαδραματίστηκε πριν από λίγους μήνες με πρωταγωνιστή ομογενή επιχειρηματία που αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα. Ο στόχος του ήταν να παράγει τζιν παντελόνια, με την ένδειξη Made In Greece, και να τα εισάγει στην αμερικανική ήπειρο προς πώληση. Αναζήτησε λοιπόν τοπικό partner για να πραγματοποιήσει την παραγγελία. Και κάπου εδώ αρχίζει η παράνοια της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Αφού ζήτησε τη βοήθεια υψηλόβαθμων στελεχών του υπ. Οικονομικών, συναντήθηκε με την ένωση κλωστοϋφαντουργών αλλά και με αντίστοιχες ενώσεις της Βορείου Ελλάδος για να βρεθεί εταιρεία. Η απάντηση ήταν η εξής: Μπορούμε να εκτελέσουμε την παραγγελία σας, αλλά μέσω των μονάδων μας που έχουν μετεγκατασταθεί στη Βουλγαρία. Ο ομογενής τα παράτησε και στράφηκε στην παραγωγή κάππαρης..."

Νομίζω ότι η επιλογή του ομογενούς ήταν άριστη δεδομένου ότι η ελληνική κάππαρη έχει ιδιαίτερα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά λόγω του terroir και, με το κατάλληλο μάρκετινγκ, μπορεί να εξασφαλίσει υψηλές τιμές. Αντιθέτως το ελληνικής ραφής τζιν δεν έχει καμία απολύτως ποιοτική διαφορά από το ραμμένο στη Βουλγαρία (ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα) όπου το εργατικό κόστος είναι το 1/5 του ελληνικού. Η παραγωγή ενδυμάτων στην Ελλάδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχει καταστεί οικονομικά ασύμφορη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία και παραμένει απαγορευτικά ακριβή παρά την μείωση του βασικού μισθού. Αυτό με το οποίο ενδεχομένως θα έπρεπε να ασχοληθεί o "δήκτης" είναι το ότι πλέον δεν παράγουμε ούτε ένα μέτρο ύφασμα τζιν παρά το ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, εάν το υψηλό ενεργειακό κόστος και η ασυνέπεια του Υπουργείου Οικονομικών στην επιστροφή ΦΠΑ δεν είχαν κλείσει πρόσφατα και την τελευταία εταιρεία του κλάδου.


Εδώ λοιπόν τόσο οι ενώσεις του κλάδου όσο και οι επιχειρήσεις έδωσαν στον ομογενή την καλύτερη δυνατή συμβουλή και τον προστάτευσαν από μία βεβαία αποτυχία. Εν προκειμένω πρέπει να αναζητήσουμε το στοιχείο του παρανοϊκού όχι στην ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά στην δημοσιογραφία.

Sunday, June 22, 2014

Εδώ καράβια χάνονται και ο Ελληνάρας χτενίζεται

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι Ιάπωνες καθάρισαν μόνοι τους το στάδιο μετά το τέλος του αγώνα εναντίον της Ακτής του Ελεφαντοστού στο Μουντιάλ. Η συγκεκριμένη είδηση κυκλοφόρησε ευρέως το διαδίκτυο και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στην Ελλάδα. Τα περισσότερα σχόλια ήταν του τύπου “Eκεί πεινάνε οι άνθρωποι, ζουν σε παραπήγματα και διαδηλώνουν. Αυτό μάρανε τους Γιαπωνέζους ή νομίζουν έτσι ότι θα μας διδάξουν πολιτισμό. Ας τα διάλα (sic)”.


Οι Ιάπωνες δεν πήγαν να διδάξουν τίποτε. Απλώς έτσι έχουν μάθει (βλ. Οι καθαρίστριες στην Ιαπωνία”. Η αντίδραση όμως του διαδικτυακού Neograeculum Balkanski (Νεογραικύλος ο Βαλκανικός) επιτρέπει την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων.


Κατ’αρχήν κανείς δεν δικαιούται –ούτε μπορεί άλλωστε- να διδάξει πολιτισμό στους απευθείας απογόνους του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα. Όταν εμείς ανακαλύψαμε τη δημοκρατία αυτοί τρώγανε βελανίδια και ζούσαν στα δέντρα. Παρενθετικώς εδώ ταιριάζει η περίφημη ατάκα ενός Αθηναίου τουρίστα στην Κνωσσό, ο οποίος, όταν η ξεναγός είπε «εδώ είναι τα πρώτα λουτρά στην Ευρώπη» απάντησε «και τα τελευταία στην Κρήτη».


Η δεύτερη ουσιώδης διαπίστωση είναι η κλασσική αντίδραση του νεογραικύλου σε κάθε πρόοδο και αλλαγή: «Μα αυτό σε μάρανε όταν [εδώ μπαίνει κάτι συνήθως άσχετο αλλά πάντα μεγαλύτερο]». Η εναλλακτική εκδοχή είναι «μα αυτό θα μας λύσει το πρόβλημα;». Προφανώς η γνωστή παροιμία «εδώ καράβια χάνονται και η γριά (ή κάτι άλλο) χτενίζεται» είναι σοφή. Αναφέρεται όμως σε ενέργειες οι οποίες έχουν κόστος ευκαιρίας σε σχέση με ένα μεγαλύτερο, και περισσότερο επείγον ζήτημα. Το ότι καθάρισαν οι Ιάπωνες το στάδιο στο Μουντιάλ δεν είχε κανένα κόστος ευκαιρίας ως προς το μεγαλύτερο πλην εντελώς άσχετο ζήτημα του επιπέδου διαβίωσης στην Βραζιλία. Ομοίως όταν πάει να γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στην Ελλάδα η αντίδραση είναι «μα αυτό (π.χ. η απελευθέρωση των ταξί) θα μας βγάλει από την κρίση;». Προφανώς όχι. Για να βγούμε από την κρίση χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων και αποφάσεων τις οποίες δεν θα πάρουμε ποτέ εάν σκεφθούμε ότι καμία από αυτές μεμονωμένα δεν θα λύσει το πρόβλημα.

Wednesday, June 18, 2014

Οι καθαρίστριες στην Ιαπωνία

Με αφορμή το έπος των τεθέντων σε διαθεσιμότητα καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και την μετάλλαξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε εστία (φυσικής) μόλυνσης λόγω εμπλοκής στην αντίστοιχη εργολαβία, θυμήθηκα ότι πολλές εταιρείες στην Ιαπωνία δεν απασχολούν καθαρίστριες. Ακολουθούν την αρχή του “Σέϊσο” που σημαίνει “καθαρίζω” και αποτελεί ένα από τα πέντε “σίγμα” που τηρούνται στον χώρο εργασίας. Τα άλλα τέσσερα είναι Σέϊρι (ταξινομώ), Σέϊτον (οργανώνω), Σέϊκέτσου (απολυμαίνω) και Σίτσουκε (διατηρώ). Στις εταιρείες όπως η Toyota και η Canon που εφαρμόζουν τα πέντε σίγμα, οι υπάλληλοι, όπου και εάν βρίσκονται στην ιεραρχία, έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου τους αλλά και του εξοπλισμού.


Οι Ιάπωνες μαθαίνουν εξ απαλών ονύχων να καθαρίζουν οι ίδιοι τόσο το σπίτι τους όσο και τους κοινόχρηστους χώρους. Στα σχολεία τα παιδιά χωρίζονται καθημερινά σε ομάδες και καθαρίζουν επί είκοσι λεπτά, συνήθως μετά το μεσημεριανό φαγητό, τις τάξεις τους αλλά και τους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου, συμπεριλαμβανομένων και των τουαλετών. Έτσι μαθαίνουν από μικρά τη σημασία της καθαριότητας αλλά και το ότι αυτή αποτελεί ευθύνη και καθήκον όλων. Τα standards καθαριότητας είναι πολύ υψηλά. Συχνά αντί για σκούπες και σφουγγαρίστρες τα παιδιά καθαρίζουν το πάτωμα με σφουγγαρόπανα τα οποία μετά τη χρήση πλένονται, στεγνώνονται και φυλάσσονται επιμελώς χώρια π.χ. από τα πανιά με τα οποία καθαρίζουν τα θρανία. Κανείς δεν «λουφάρει» ενώ το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά όταν αποφοιτούν, θεωρούν αυτονόητο ότι  ευθύνονται για την καθαριότητα των δημοσίων και κοινόχρηστων χώρων.



Το αίσχος του Αριστοτελείου δεν θα είχε συμβεί στην Ιαπωνία. Αντί να εκδίδουν ψηφίσματα τύπου «Δε (sic) μπορεί η καθαριότητα του ΑΠΘ να εξαρτάται από τα οικονομικά συμφέροντα του εργολάβου. Ένα μόνιμο πρόβλημα ζητά μόνιμη λύση. Είναι πάγια ανάγκη η καθαριότητα των σχολών, γι’αυτό και απαιτεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με τη μορφή πανεπιστημιακού προσωπικού.” θα καθάριζαν οι ίδιοι τον χώρο τους όπως κάνουμε όλοι στο σπίτι μας αλλά και στα γραφεία μας όταν έχει άδεια η καθαρίστρια.

Saturday, June 07, 2014

Ο Θεοχάρης εκτελούσε εντολές όπως κάθε καλός δήμιος

Υπήρξα γενικώς επικριτικός στον προσφάτως εξαναγκασθέντα (άραγε πώς;) σε παραίτηση Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Αν και ικανός στο αντικείμενό του -θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων- δεν διέθετε την ωριμότητα, την εμπειρία, την ευρύτητα σκέψης και το gravitas για την θέση. Υπήρξε ιδιαίτερα αποτελεσματικός αλλά προς τη λάθος κατεύθυνση (χωρίς να φταίει) ενώ έκανε λίγα ώστε να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά διαρθρωτικά και οργανωτικά προβλήματα του οργανισμού που του ανατέθηκε, λειτουργώντας αποκλειστικά με κριτήριο τις βραχυπρόθεσμες εισπράξεις. Υπερεκτέθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης γεγονός το οποίο συνέβαλε τελικώς στην καρατόμησή του αφού δάνεισε το πρόσωπό του στην άθλια κυβερνητική φορολογική πολιτική.

Τον περασμένο Αύγουστο είχα γράψει στην Καθημερινή έναν άρθρο με αφορμή την ακόλουθη δήλωση που είχε κάνει: «Με την έμπρακτη βοήθεια των πολιτών, θα ξεπεράσουμε ως φορολογικές αρχές της χώρας τα όποια προβλήματα και θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το βαρυσήμαντο έργο που μας έχει ανατεθεί. Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η εμπέδωση φορολογικής συνείδησης απ όλους μας». Φαίνεται ότι το διάβασε αφού δεν χρησιμοποίησε έκτοτε τον όρο "φορολογική συνείδηση".


Το πρόβλημα δεν ήταν ο αποπεμφθείς, παρά το ότι μάλλον ήταν κατώτερος των απαιτήσεων της θέσης του. Κλήθηκε να εφαρμόσει μία άθλια φορολογική πολιτική η οποία συνέθλιψε τη μεσαία τάξη, έκλεισε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις -αρκετές από τις οποίες θα ήταν βιώσιμες παρά την κρίση- και οδήγησε το 1/3 του πληθυσμού σε αδυναμία πληρωμής φόρων και ενδεχομένως οριστικά εκτός οικονομικής δραστηριότητας. Αντί να καταργήσει π.χ. την παράλογη δυνατότητα συνταξιοδότησης των 50χρονων μητέρων ανήλικων τέκνων οι οποίες κοστίζουν περισσότερο από 250.000 ευρώ το κεφάλι στους φορολογούμενους, να εξορθολογίσει της συντάξεις της ΔΕΗ, ΟΤΕ, των δικαστικών, τις παροχές σε άγαμες θυγατέρες, να απολύσει αντί να συνταξιοδοτήσει τους περιττούς υπαλλήλους στο Δημόσιο, και να επανιδρύσει το κράτος η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε να φορολογήσει μέχρι θανάτου την ιδιωτική οικονομία προκειμένου να συντηρήσει τους πελάτες (οι οποίοι μάλιστα για να τον ευχαριστήσουν ψήφισαν όλοι τον Τσίπρα). Ο Θεοχάρης ήταν απλώς ο δήμιος που εκτελούσε την αποστολή του. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν στους εντολείς του.

Thursday, May 29, 2014

Φορολογική μυωπία

Στους εκτυπωτές και στα ξυραφάκια οι περισσότεροι καταναλωτές πέφτουν θύματα της συνήθους πρακτικής των προμηθευτών να προσφέρουν σε πολύ χαμηλές τιμές τον εξοπλισμό και στη συνέχεια να «γδέρνουν» τους πελάτες δια των πανάκριβων αναλωσίμων. Γι’αυτό οι νουνεχείς αποφασίζουν με κριτήριο το κόστος του προϊόντος καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Δυστυχώς το οικονομικό επιτελείο δεν ακολουθεί την ίδια διαδικασία αξιολόγησης κατά την επιβολή φόρων ή επιπλέον υποχρεώσεων αναφορών (reporting) σε πολίτες και επιχειρήσεις. Κάθε νέος φόρος ή υποχρέωση αντιμετωπίζεται αυτοτελώς ως προς την «απόδοσή» του χωρίς να συνυπολογίζεται η συνολική φοροδοτική ικανότητα, η αλλεπίδραση με άλλους φόρους ή οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα μελλοντικά φορολογικά έσοδα σε όρους καθαράς παρούσας αξίας.

Για τον φορολογούμενο το σύνολο των φόρων, ασχέτως του ονόματος καθενός εξ αυτών, αφαιμάσσει το ίδιο πορτοφόλι ή το ίδιο ταμείο στην περίπτωση μιάς επιχείρισης. Γι’αυτό το λόγο είναι άστοχο να εξετάζει κανείς μεμονωμένα τη φοροδιαφυγή, π.χ. στον Φ.Π.Α. ή την επιβολή ενός νέου φόρου χωρίς να λαμβάνει υπ’όψη την συνολική φοροδοτική ικανότητα του πολίτη ή του επιτηδευματία. Όπως και στην περίπτωση της «φοροδιαφυγής» στα καύσιμα, η οποία απεδείχθη πολύ μικρότερη από τα υπέρογκα ποσά που διαβάζαμε στον τύπο, έτσι και η συνολική «φοροδιαφυγή» είναι αντιστοίχως ελάχιστη εάν την δούμε στα πλαίσια της αντικειμενικής συνολικής φοροδοτικής ικανότητας πολιτών και επιχειρήσεων.

Δεδομένου ότι όλοι οι φόροι βαρύνουν την ίδια τσέπη κάθε νέος φόρος ή κάθε αλλαγή αλληλεπιδρούν με τους υφιστάμενους. Ένα από τα σοβαρότερα λάθη που έκαναν το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα στο πρώτο μνημόνιο, το οποίο π.χ. εμφάνιζε ισόποσα τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις σε βάθος τριετίας, ήταν ότι αντιμετώπισαν κάθε φόρο αυτοτελώς. Σε μελέτη της, η Alpha Bank αναφέρει ότι «στην περίπτωση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα επικρατεί ένα πραγµατικό κοµφούζιο µε τα διάφορα νέα φορολογικά µέτρα να αποφασίζονται χωρίς εξασφάλιση της δυνατότητας επιβολής τους και χωρίς να εξετάζεται η σχέση τους µε προϋπάρχοντα µέτρα που ήδη επιβαρύνουν τα ακίνητα για τον ίδιο σκοπό.»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να αντιμετωπίζει το ζήτημα, για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, στην τελευταία έκθεσή της, ότι η εισπραξιμότητα θα ανέλθει στο 72%. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω οι συνεχώς διογκούμενες οφειλές από τους φόρους γεγονός που δυστυχώς θέτει εκτός οικονομικής δραστηριότητας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Μ’άλλα λόγια οι δυσβάσταχτες ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν συσσωρευθεί στις πλάτες ενός μεγάλου μέρους των πολιτών και επιχειρήσεων θα τους εμποδίσουν στην πράξη να επαναδραστηριοποιηθούν όταν ανακάμψει η οικονομία. Επειδή όμως προϋπόθεση για πραγματική ανάκαμψη είναι ακριβώς η ανάληψη εκ νέου οικονομικής δραστηριότητας από τους ανέργους, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι οποίες συνοδεύονται σε πολλές περιπτώσεις και από ποινικές εκκρεμότητες, βάζουν φρένο στις όποιες προοπτικές. Γενικότερα ένας φόρος που «αποδίδει» βραχυπρόθεσμα μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στα ίδια τα έσοδα εάν τον εξετάσει κανείς μεσοπρόθεσμα.


Από την ίδια, βαρύτατη, μυωπία πάσχει το Υπουργείο Οικονομικών όταν επιβάλλει υποχρεώσεις αναφορών στις εταιρείες. Πριν ψηφισθεί ένας νόμος εξετάζεται, ως προς το κατά πόσον επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο παγίως θεωρεί ότι κάθε νέα γραφειοκρατική υποχρέωση που φορτώνει στις επιχειρήσεις δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Αγνοεί δηλαδή ότι το κόστος συμμόρφωσης στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις αποστολής στοιχείων –με παρανοϊκότερη περίπτωση αυτής της πρόσφατης εγκυκλίου του ΕΤΕA που ζητά να του σταλούν ηλεκτρονικά αναλυτικά στοιχεία των καταβεβλημένων εισφορών από την ίδρυση κάθε εταιρείας- βαρύνει άμεσα τους υπόχρεους χωρίς να προσθέτει καμία αξία στο προϊόν ή την υπηρεσία που προσφέρουν. Αθροιστικά όλες αυτές οι υποχρεώσεις αλλά και η γραφειοκρατία γενικότερα προκαλούν απώλειες εκατομμυρίων ανθρωποωρών ετησίως και καταρρακώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι το επάγγελμα του λογιστή, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που βρίσκονται «υπό εξαφάνιση» στις προηγμένες οικονομικά χώρες λόγω της τεχνολογίας, ανθεί στην Ελλάδα.

* δημοσιεύθηκε, με τίτλο "Όλοι οι φόροι βγαίνουν από την ίδια τσέπη", στη στήλη "Απόψεις" της "Οικονομικής Καθημερινής" της 5.7.2014

Wednesday, April 30, 2014

Η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής αναβαθμίζει τον θεσμό των επιμελητηρίων

Σε επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) αναφέρει “ότι ο αγώνας που δίνει η επιμελητηριακή κοινότητα αποσκοπεί όχι σε προσωπικά ή συντεχνιακά οφέλη αλλά στην επιβίωση του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, που δέχονται μια ανηλεή επίθεση από συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας τα επιμελητήρια αποδυναμώνονται οικονομικά και οδηγούνται σε αφανισμό, γεγονός που θα αποστερήσει κάθε μορφή εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και κατά συνέπεια φίμωσης της φωνής της”.

Είναι λυπηρό ότι ουδέποτε κάποια συντεχνία στην Ελλάδα είχε το θάρρος να πει ειλικρινώς ότι μάχεται για τα συμφέροντά της, αντί να προσπαθεί να πείσει ματαίως ότι το κάνει υπερασπιζόμενη αυτούς που κατά κανόνα ξεπουπουλιάζει, είτε πρόκειται για καταναλωτές ή/και επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα ήταν τίμιο και θεμιτό γιατί κάθε ομάδα συμφερόντων έχει από ηθικής πλευράς το δικαίωμα να αγωνίζεται, στα πλαίσια της νομιμότητας, για τα συμφέροντα των μελών της, εν προκειμένω τις διοικήσεις των και τους εργαζόμενους στα επιμελητήρια. Η επιστολή της ΚΕΕ αναφέρεται στην “ανηλεή (sic) επίθεση συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων» παρά το ότι τα ίδια επιμελητήρια εμφανώς συγκαταλέγονται μεταξύ των συμφερόντων αυτών, αφού αποσπούν χρήματα από τις επιχειρήσεις χωρίς καμία απολύτως ανταπόδοση.

Το γεγονός ότι τα επιμελητήρια ισχυρίζονται δημοσίως ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της συνδρομής θα τα οδηγήσει σε αφανισμό συνιστά ωμή παραδοχή του ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Εάν όντως παρείχαν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και αποτελούσαν πραγματικά την «φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» και όχι συγκεκριμένων πολιτικών συμφερόντων, τότε δεν θα είχαν απολύτως τίποτα να φοβηθούν. Κανείς λογικός επιχειρηματίας δεν θα διαγραφεί από κάποιο επιμελητήριο εάν πιστεύει ότι η αξία των υπηρεσιών που απολαμβάνει είναι μεγαλύτερη από το κόστος της ετήσιας συνδρομής σε αυτό.

Στον αντίποδα των παρασιτικών επιμελητηρίων βρίσκονται οι κλαδικοί σύνδεσμοι οι οποίοι ζουν αποκλειστικά από τις οικειοθελείς συνδρομές των μελών τους, από τις υπηρεσίες που παρέχουν επ’αμοιβή προς αυτά και από την υλοποίηση ανταγωνιστικών προγραμμάτων έρευνας & ανάπτυξης. Σε αντίθεση με τα επιμελητήρια τα οποία κατά κανόνα απολαμβάνουν μιας άτυπης προνομιακής πρόσβασης  σε τέτοια προγράμματα, οι κλαδικοί σύνδεσμοι πρέπει καθημερινά να ξεπερνούν εαυτούς προκειμένου να εξασφαλίσουν αντίστοιχες εγκρίσεις. Παρότι δεν έχουν εξασφαλισμένους πόρους, οι περισσότεροι κλαδικοί σύνδεσμοι έχουν επιβιώσει της παραλυτικής κρίσης στη χώρα μας όπου είχαμε μείωση του ΑΕΠ αντίστοιχου μεγέθους με αυτήν του κραχ του ’29 στην Αμερική, με αποτέλεσμα η  μείωση της ζήτησης να ξεπερνά το 70% σε ορισμένους κλάδους.  Στον κλάδο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών επέλεξε να διατηρήσει την ιδιότητα του μέλους, καταβάλλοντας οικειοθελώς το αντίστοιχο ποσό αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι τελικά τα μόνα επιμελητήρια που έχουν να φοβηθούν είναι αυτά που δεν παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα μέλη τους.

*δημοσιεύθηκε στη στήλη "Γράμματα Αναγνωστών" της Καθημερινής της Κυριακής της 4.5.14

Saturday, April 19, 2014

"Κοινωνικό μέρισμα" - Ούτε κοινωνικό είναι ούτε μέρισμα.

Ο εμπνευστής του όρου "κοινωνικό μέρισμα" είναι προφανώς ταλαντούχος αφού δεν θα μπορούσε να περιγράψει με καλύτερες, επικοινωνιακά, λέξεις την "ψηφοθηρική μοιρασιά των κλοπιμαίων" όπως μεταφράζεται στην πραγματικότητα η εμπνευσμένη αυτή λογοπλασία. Κατ'αρχήν ο προσδιορισμός "κοινωνικό" αναμφισβήτητα δημιουργεί ωραία συναισθήματα ανθρωπιάς, αλληλοϋποστήριξης, αλληλεγγύης και απαλύνει τις ενοχές των "εχόντων" προς τους αναξιοπαθούντες.


Πόσο "κοινωνικό" είναι όμως το "βοήθημα"; Εάν λάβουμε υπόψη ότι προήλθε από την τρομακτική φορολόγηση του συνόλου του πληθυσμού μέσω του ΕΕΤΗΔΕ αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ, δηλαδή πρακτικά το κράτος "τα πήρε από όλους", μηδενός εξαιρουμένου, θα ήταν πολύ δικαιότερο, αποτελεσματικότερο, κοινωνικά δίκαιο και ηθικότερο να είχε ελαφρύνει ισόποσα π.χ. το χαράτσι της ΔΕΗ στους ανέργους. Στην προκειμένη περίπτωση "τα πήρε από όλους" για να τα δώσει στο 10% του πληθυσμού με κριτήρια στα οποία ταιριάζει καλύτερα ο χαρακτηρισμός "ψηφοθηρικά" παρά "κοινωνικά". Το επίδομα στους ενστόλους, το οποίο πληροφορίες θέλουν να το τσεπώνουν και οι μη ένστολοι υπάλληλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι ιδιαίτερα άδικο αφού αμείβει, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Μεταξύ των ένστολων υπάρχουν χιλιάδες μάχιμοι που διακινδυνεύουν τη ζωή τους έναντι πινακίου φακής. Για κάθε έναν από αυτούς υπάρχουν τουλάχιστον πενταπλάσιοι ο οποίοι αμείβονται για να καταναλώνουν φραπέ, σε θέσεις ή/και σε στρατόπεδα τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί προ πολλού.


Η δεύτερη παραπλανητική λέξη είναι το "μέρισμα". Μερίδιο δηλαδή από τις προσόδους, από τα κέρδη μίας επιχείρισης ή τα θετικά αποτελέσματα μίας επένδυσης. Λέξη δηλαδή η οποία ουδόλως ταιριάζει στο προϊόν μίας άθλιας φορολογικής ληστείας η οποία έχει φέρει 2.000.000 πολίτες σε αδυναμία πληρωμής και έχει στείλει 1.500.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην ανεργία. Μιας φορολογικής ληστείας η οποία στεγνώνει την οικονομία και στερεί από το κράτος πολλαπλάσια μελλοντικά φορολογικά έσοδα σε όρους καθαράς παρούσας αξίας για κάθε ευρώ που εισπράττεται τώρα. Το "μέρισμα" όχι μόνο δεν προήλθε από την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου αλλά στην πράξη τις χαντάκωσε.

Αλλά με την συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων να πιστεύει ότι το Άγιο Φως αναβλύζει μόνο του, μία συγκεκριμένη μέρα τον χρόνο από ένα βράχο στην Ιερουσαλήμ γιατί να μην πιστέψει ότι η μοιρασιά των κλοπιμαίων από το 100% του πληθυσμού στο 10% αυτού είναι "κοινωνικό μέρισμα";

Friday, April 11, 2014

Χάνουμε το στοίχημα των εξαγωγών

Ένα από τα ελάχιστα πράγματα στα οποία συμφωνούν οι οικονομολόγοι είναι ότι οι εξαγωγές αποτελούν τη μόνη πραγματική διέξοδο της χώρας από την κρίση. Ο τουρισμός ήδη συνεισφέρει καίρια στην οικονομία αλλά βρίσκεται ήδη σε ανεπτυγμένο, έστω άναρχα, επίπεδο με πολύ μικρότερα αναπτυξιακά περιθώρια σε σχέση με αυτά των εξαγωγών διεθνώς εμπορευσίμων προϊόντων. Παρά τη μείωση του εργασιακού κόστους και τη μερική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας επιδεινώνονται συνεχώς.

Τα αίτια της πολύ κακής αυτής εξέλιξης μπορούν να αναζητηθούν στους παράγοντες που επηρεάζουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, εκτός βεβαίως των ισοτιμιών του ευρώ, οι οποίες όντως βρίσκονται σε επίπεδα δυσμενή για την ανάπτυξη των εξαγωγών, χωρίς όμως να μπορούμε να κάνουμε τίποτε για αυτό.

Έτσι πρώτη προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου θα έπρεπε να ήταν η βελτίωση των μεταβλητών από τις οποίες εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων δηλαδή το εργασιακό κόστος και το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, η ρευστότητα και το κόστος χρήματος, το κόστος της ενέργειας, η φορολογία και το κόστος της γραφειοκρατίας. Προφανώς η τεχνολογία, η καινοτομία και η γνώση διευκολύνουν την εξαγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, τα οποία μπορούν ίσως να ξεπερνούν τις υφιστάμενες αγκυλώσεις. Ακόμη όμως και στην κατηγορία αυτή, που από μόνη της δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, κάθε βελτίωση στους παραπάνω τομείς θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αυξήσεις στις εξαγωγές.

1. Το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο είναι ίσως το μόνο πεδίο στο οποίο έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις ώστε τόσο εργοδότες όσο και εργαζόμενοι να μην είναι όμηροι συνδικαλιστικών μειοψηφιών ή της παρωδίας «μεσολάβησης» που ίσχυε. Η εξαγγελθείσα κατάργηση των εισφορών υπέρ ανενεργών οργανισμών (επίδομα στράτευσης, ΛΑΕΚ, εργατική εστία & κατοικία κλπ) από την 1η Ιουλίου είναι επίσης σημαντικό βήμα. Ωστόσο παραμένουν υψηλά το μη μισθολογικό κόστος, το κόστος διαχείρισης, οι αποζημιώσεις απόλυσης καθώς και ο ρατσιστικός διαχωρισμός εργατών - υπαλλήλων ως προς το ύψος της αποζημίωσης, η απαγόρευση, πρακτικά, των ομαδικών απολύσεων και η -παρωχημένη- ασφυκτική εμπλοκή του κράτους στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου.


2. Η ρευστότητα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη των εξαγωγών. Το Υπουργείο Οικονομικών αντί να επιστρέφει άμεσα τον οφειλόμενο ΦΠΑ στους εξαγωγείς τον χρησιμοποιεί ως πηγή δωρεάν ρευστότητας για το ίδιο, με ολέθρια αποτελέσματα. Αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο λόγω ασφυξίας, ενώ οι εξαγωγείς που αντέχουν ακόμη προτιμούν να αγοράζουν πρώτες ύλες από άλλες χώρες της Ε.Ε. αντί για ελληνικές αφού οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Το κόστος χρήματος παραμένει εξαιρετικά υψηλό ενώ το μοντέλο των «συστημικών τραπεζών» έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός ολιγοπωλίου και μάλιστα νομίμως μετά την αναστολή ισχύος των Ευρωπαϊκών κανόνων περί συγκέντρωσης στον κλάδο (άρθρο 2 ΦΕΚ94/19.4.12). Την ίδια στιγμή τα εργαλεία για την χρηματοδότηση των εξαγωγέων δεν λειτουργούν στην πράξη. Στην τελευταία ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται ότι από τα 4,7 δις Ευρώ που είναι διαθέσιμα για προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα υπόλοιπα συμβάσεων των Σεπτέμβριο του 2013 ήταν 364 εκατομμύρια, δηλαδή το 92% παρέμεναν αδιάθετα. Σε κάθε περίπτωση το κόστος χρήματος για τον Έλληνα εξαγωγέα είναι σήμερα τέσσερις φορές υψηλότερο από αυτό του Γερμανού συναδέλφου του.



3. Το κόστος ενέργειας θέτει αυτομάτως εκτός διεθνούς αγοράς το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, την κλωστοϋφαντουργία (την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε το μεγαλύτερο εργοστάσιο υφαντουργίας που λειτουργούσε στην Ελλάδα), πολλές επιχειρήσεις της ελαφράς βιομηχανίας ενώ γενικότερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη των εξαγωγών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είδε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την μείωση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία γιατί θεωρεί, σωστά, ότι συνιστούν στρέβλωση. Αντί να διορθωθούν οι σοβαρές εγγενείς στρεβλώσεις της αγοράς (λειτουργία της αγοράς θεσμικά, λεόντειες συμβάσεις με ιδιώτες παραγωγούς, υπέρογκο για τα σημερινά δεδομένα μισθολογικό και συνταξιοδοτικό κόστος της ΔΕΗ, διασύνδεση με νησιά) ώστε να μειωθεί το κόστος ρεύματος για όλους, η προσπάθεια αντιμετώπισης προσθέτει μία ακόμη στρέβλωση στις υφιστάμενες.



4. Η φορολογία στην Ελλάδα βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα θυσιάζοντας, για κάθε ευρώ που εισπράττει τώρα το κράτος, πολύ μεγαλύτερα μελλοντικά φορολογικά έσοδα σε όρους καθαράς παρούσης αξίας. Οι φόροι που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις ασχέτως κερδών (τέλη επιτηδεύματος, φόροι ακινήτων κλπ) προστίθενται αυτούσιοι, μαζί με το εξαιρετικά υψηλό διαχειριστικό κόστος συμμόρφωσης (compliance cost), στην τιμή των προϊόντων μειώνοντας αντίστοιχα την ανταγωνιστικότητα. Την ίδια στιγμή η υψηλή φορολογία και η αβεβαιότητα σχετικά με αυτήν αποτελούν ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην παραγωγή. Σε ότι αφορά το γραφειοκρατικό κόστος –τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο- των εξαγωγών καθεαυτό έχουν γίνει σοβαρά βήματα με το «ηλεκτρονικό τελωνείο» ενώ η προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου (ΕΣΕ), που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Μένει να δούμε εάν θα καταργηθούν στην πράξη μη ανταποδοτικές, συντεχνιακού χαρακτήρα, επιβαρύνσεις όπως το ΔΕΤΕ, τα υποχρεωτικά «εργατικά» στα λιμάνια, τα πιστοποιητικά φυτοϋγείας κλπ.

Υπό τις παρούσες συνθήκες αντί τα αρμόδια υπουργεία να καυχώνται για το «πρωτογενές πλεόνασμα» και την «έξοδο στις αγορές» θα έπρεπε να είχαν ανησυχήσει σφόδρα για την φθίνουσα πορεία των εξαγωγών που είναι τελικά ο πραγματικός δείκτης υγείας της οικονομίας.

Saturday, March 22, 2014

Ψύχραιμος διάλογος για τα εργασιακά, επειγόντως!

Η δραματοποίηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δυστυχώς υποκαθιστά τον ουσιαστικό διάλογο. Ετσι, αντί να συζητάμε π.χ. για το επιθυμητό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων ή για την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας, ο δημόσιος λόγος εξαντλείται στην εξιστόρηση της ηρωικής αντίστασης του εκάστοτε υπουργού, ενώ κάθε απαίτηση της τριμερούς παρουσιάζεται ως a priori άθλια και βλαπτική για την κοινωνία.

Η ανεργία στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε καταστρεπτικά για την κοινωνία επίπεδα, θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη εάν λειτουργούσε ομαλά η αγορά εργασίας. Η επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι, σε περιόδους ύφεσης, αυτή βαθαίνει και παρατείνεται όταν υπάρχουν θεσμικές αγκυλώσεις στα εργασιακά και όταν ο πήχυς της προστασίας των εργαζομένων βρίσκεται ψηλά. Η χώρα μας είναι σήμερα στην κορυφή από πλευράς θεσμικών αγκυλώσεων σε σύγκριση με το σύνολο των εταίρων μας. Σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποφασίζει ο υπουργός εάν μια εταιρεία θα προσαρμόσει τον αριθμό των εργαζομένων της στις πραγματικές της ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις επικρατούσες συνθήκες. Η μόνη άλλη χώρα όπου απαιτείται έγκριση των Αρχών για ομαδικές απολύσεις είναι η Ισπανία. Εκεί ο νόμος ορίζει ότι η αντίστοιχη Επιθεώρηση Εργασίας οφείλει να απαντήσει εντός δεκαπέντε ημερών σε κάθε αίτημα, άλλως θεωρείται ότι συναινεί.

Το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας 59/98 που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, τα όρια της οποίας ζητεί η τρόικα να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα, δεν είναι για να τις εμποδίσει αλλά για να εξασφαλίσει ότι προηγείται διαβούλευση με τους εργαζομένους και ότι πραγματικά υπαγορεύονται από οικονομική αναγκαιότητα. Αρμόδια να κρίνουν σε κάθε περίπτωση είναι τα δικαστήρια στα οποία μπορούν να προσφύγουν εκ των υστέρων οι εργαζόμενοι εάν θεωρούν ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Το να εμποδίζουν οι Αρχές τις απολύσεις, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, σημαίνει ότι απλώς καταδικάζουν το σύνολο των απασχολουμένων μιας επιχείρησης στην ανεργία και την κλείνουν. Στην ιστορία της χώρας δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στην οποία το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να προστάτευσε στην πράξη έστω και μία θέση εργασίας.

Σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, όπου οι θέσεις μπορούν να δημιουργηθούν νομοθετικά, π.χ. με την ίδρυση άχρηστων οργανισμών ή τη θέσπιση περιττών διαδικασιών, στον ιδιωτικό τομέα η απασχόληση εξαρτάται από τις οικονομικές συνθήκες, το θεσμικό πλαίσιο και από τις επενδύσεις. Οταν οι οικονομικές συνθήκες περιορίζουν τις ανάγκες μιας εταιρείας σε προσωπικό, είναι μάλλον αφελές να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να την αναγκάσει, με θεσμικά-νομικά μέσα, να διατηρήσει τις περιττές θέσεις εργασίας.

Διεθνώς η τάση στην εργασιακή πολιτική είναι να προστατεύονται οι εργαζόμενοι και όχι οι θέσεις εργασίας. Αντί δηλαδή το κράτος να εξαναγκάζει τις εταιρείες να μην απολύουν, ασχολείται εντατικά με τη στήριξη, εκπαίδευση και επανένταξη των απολυμένων στην αγορά εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ομίλου Λαναρά, όπου η προσπάθεια διατήρησης των μη βιώσιμων θέσεων εργασίας είχε τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους, χωρίς αποτέλεσμα.

Αντιθέτως, η λάθος αυτή στόχευση στέρησε τελικά στους απολυμένους του ομίλου τη δυνατότητα στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Παγκοσμιοποίηση, το οποίο ελάχιστα έχουμε αξιοποιήσει στη χώρα μας.

Χρειάζεται να γίνει επειγόντως ένας ψύχραιμος τεχνοκρατικός διάλογος για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Δηλαδή να αποφασίσουμε, μεταξύ άλλων, ποιο επίπεδο προστασίας των εργαζομένων εξυπηρετεί καλύτερα την κοινωνία συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων. Η προστασία, μέχρις ενός ορίου, λειτουργεί θετικά γιατί αυξάνει την παραγωγικότητα και τα κίνητρα του εργαζομένου να βελτιώσει τις δεξιότητές τους. Πέρα όμως από κάποιο όριο, μειώνει σημαντικά την κινητικότητα, η οποία έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, και κυρίως λειτουργεί ως τείχος το οποίο εμποδίζει τους ανέργους να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως το insider/outsider model, δηλαδή η προνομιακή μεταχείριση των απασχολουμένων σε σχέση με τους ανέργους. Μία από τις σημαντικές παρενέργειές του, πέρα από τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε περιόδους ύφεσης, είναι ότι η απασχόληση δεν αυξάνεται όσο θα περίμενε κανείς όταν έρχεται η ανάπτυξη, διότι τα οφέλη της καρπούνται οι «από μέσα».

*δημοσιεύθηκε στην Οικονομική Καθημερινή της 22.03.2014

Thursday, March 13, 2014

Δείπνο στον ιερό βράχο; Γιατί όχι;


Ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι τα μνημεία, μεταξύ των οποίων και το Καλλιμάρμαρο στάδιο, θα δίδονται για εκδηλώσεις, δείπνα κλπ, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Η συγκεκριμένη πρακτική δεν ειναι καινούργια. Το 2006 πήραμε άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και διοργανώσαμε το Board of Directors' dinner της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης (IAF) στο αίθριο του έξοχου Βυζαντινού μουσείου της Θεσσαλονίκης μετά από μια συναρπαστική ιδιωτική ξενάγηση. Στα είκοσι και περισσότερα χρόνια που συμμετέχω στα συνέδρια της IAF είχα την αγαθή τύχη να δειπνήσω στην αίθουσα της Νυκτερινής περιπόλου του Ρέμπραντ στο Ρέικσμουζεουμ του Άμστερνταμ. Nα διασχίσω, με προσέκο ανά χείρας, τον περίφημο Βασσαριανό διάδρομο και να δειπνήσω στη συνέχεια στο Παλάτσο Βέκιο και, την επομενη ημέρα, στο Παλάτσο Κορσίνι στην Φλωρεντία. Να δειπνήσω στο περίφημο μουσείο Σμισθόνιαν στην Ουάσιγκτον, στο μουσείο Μαριτίμ στο Αμστερνταμ αλλά και στην Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο. Όπως και στο μάλλον βάρβαρο μουσείο της φύσης και του κυνηγιού στο Παρίσι. Να παραθέσω, ως πρόεδρος τότε της IAF, δείπνο με επίδειξη μόδας στα πλαίσια του διεθνούς διαγωνισμού νέων σχεδιαστών, στο Εθνικό Μουσείο της Ταϊπέι, που δόθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του για τέτοιο σκοπό. Κανένας χώρος δεν υπέστη την παραμικρή ζημία, αντιθέτως αποκόμισε σημαντικά έσοδα και οι τυχεροί συμμετέχοντες μία μοναδική και θαυμάσια εμπειρία. Το ζητούμενο δεν είναι εάν πρέπει να δίδονται μοναδικοί διεθνώς χώροι για εκδηλώσεις αλλά οι κανόνες και οι διαδικασίες ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούνται τόσο στο στάδιο της έγκρισης όσο και κατά τη διάρκεια της όποιας διοργάνωσης. Γιατί, σε κάθε περίπτωση, τα μνημεία αποκτούν αξία μέσω της διάδρασής τους με τους ανθρώπους. Γιατί χωρίς ανθρώπους να τα εκτιμήσουν και να νοιώσουν συγκίνηση τα μνημεία χάνουν την ψυχή τους.