Friday, February 01, 2013

Τα ρούχα του στρατού ράβονται στην Κίνα και εμείς εδώ πεθαίνουμε απ΄την πείνα

Αυτό ήταν το σύνθημα των υπό απόλυση εργαζομένων μίας από τις τελευταίες βιομηχανίες ενδυμάτων που διατηρεί την παραγωγή της στην Ελλάδα. Υπό την πίεση της ύφεσης, της πτώσης των πωλήσεων η εταιρεία, η οποία με τεχνικο-οικονομικούς όρους θα έπρεπε να είχε διακόψει την εγχώρια παραγωγική της διαδικασία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, αποφάσισε να την μεταφέρει στην Ρουμανία όπου διατηρεί εργοστάσιο.

Προσωπικά βρέθηκα στην ίδια θέση το 2001 όταν αναγκάστηκα, προκειμένου να μην πτωχεύσουμε, να κλείσω τα εργαστήριά μας στην Ελλάδα και να απολύσω εργαζόμενους σε μας για πολλά χρόνια από τους οποίους η εταιρεία δεν είχε το παραμικρό παράπονο. Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα από το να απολύεις κάποιον, όχι λόγω ανεπάρκειας αλλά επειδή μία Κινεζούλα (ή ένας Κινέζος – στα εργοστάσια της Κίνας θα δείτε πολλούς άνδρες να ράβουν), πέντε χιλιάδες μίλια μακρυά κάνει την ίδια δουλειά με εννέα φορές χαμηλότερο κόστος.

Η συζήτηση όμως περί του θέματος ανήκει σε αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν “don’t cry over spilt milk”. Όταν δρομολογήθηκε, πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, η πλήρης κατάργηση της πολυϊνικής συμφωνίας και η ενσωμάτωση των κλωστοϋφαντουργικών στην GATT οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στηρίχθηκαν στην παραδοχή ότι εμείς θα παράγουμε τα δύσκολα (και ακριβά) και οι Κινέζοι τα εύκολα (και φθηνά) και ταυτόχρονα θα τους πουλάμε Airbus, μηχανήματα, τεχνολογία, μυαλό και …”μούρη”.  Εκ των υστέρων η πρόβλεψη αυτή αποδείχθηκε λαθεμένη.

Με την είσοδο της Κίνας στον ΠΟΕ και την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου το 2005 δόθηκε η χαριστική βολή στην βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής, με εξαίρεση ορισμένες από τις χώρες που εισήλθαν τελευταίες στην Ε.Ε. Κατά το παρελθόν η Ευρώπη έχασε μία ευκαιρία να ενδυναμώσει τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου (Αίγυπτος, Μάγκρεμπ κλπ) η παραγωγή στις οποίες έχει μεγάλη πολιτική και οικονομική σημασία για αυτήν. Η συγκεκριμένη ιδέα υπήρξε βασικός στρατηγικός άξονας του Σαρκοζί αλλά δυστυχώς το τραίνο είχε πλέον αναχωρήσει.

Η παγκοσμιοποίηση είναι ένα μη αναστρέψιμο δεδομένο ενώ η οικονομική δύναμη της Κίνας, και της κεντρικής & Ν.Α. Ασίας γενικότερα, είναι τέτοια που η επιστροφή στον προστατευτισμό, ακόμη και εάν είχε νόημα, δεν είναι εφικτή. Όμως όσο και αν καταλαβαίνω την αγωνία των 80 περίπου ανθρώπων του κλάδου μας που θα βγουν στο δρόμο, τόσο θεωρώ ατυχέστατο και ανόητο το σύνθημά τους.

Ειδικά σε ότι αφορά τον στρατό είμαστε ίσως η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο όπου αυτός διαθέτει το δικό του εργοστάσιο (την Ηλεκτρομηχανική Κύμης, θυγατρική της “Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα”) – απόδειξη του σοβιετικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας (στο τέως σοβιετικό Καζαχστάν που επισκέφθηκα ο στρατός αγοράζει από τις τοπικές βιοτεχνίες). Το ς να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερο για μία στολή ώστε αυτή να παράγεται στην Ελλάδα στερείται λογικής. Ο ίδιος φορολογούμενος, μέσω της μείωσης της επιβάρυνσής του από το κράτος, θα δαπανούσε τα χρήματα αυτά στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών και θα δημιουργούσε ζήτηση η οποία θα εξασφάλιζε την απασχόληση των αντίστοιχων εργαζομένων με ανταγωνιστικούς όρους. Το Υπουργείο Οικονομικών μάλιστα κατέβαλλε προ ολίγων ημερών, από τα ελάχιστα χρήματα που έχει, 500.000 ευρώ για "οφειλές" στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης αντί να επιστρέψει τον ΦΠΑ σε βιώσιμες και εξωστρεφείς βιομηχανίες του κλάδου τις οποίες έχει γονατίσει με την αφερεγγυότητά του.

Εμείς εδώ πεθαίνουμε στην πείνα ακριβώς επειδή τα ρούχα του στρατού δεν ράβονται (επισήμως τουλάχιστον) στην Κίνα. Εάν οι άτυχοι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους έπρεπε να ζητήσουν κάτι, αυτό θα ήταν η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ο περιορισμός της επιδότησης των συντάξεων των ΔΕΚΟ και ο περιορισμός της παρανοϊκής σπατάλης στο στρατό.

Οι Κινέζοι δεν φταίνε. Αντιθέτως φέρνουν πολύτιμες επενδύσεις και δουλειές στη χώρα μας. 

4 comments:

  1. επειδη φιλε μου δεν τα ξερεις καλα ... να σου πω εγω μερικα πραγματα που καταγομαι απο εκει και δουλευει η μητερα μου εκει . το εργοστασιο αυτο δεν εραβε μονο στρατιωτικες στολες αλεξισφαιρα κλπ. μονο για το δημοσιο και τους ελληνες !!!!! υπηρχαν παραγγελιες και απο το εξωτερικο και υπηρχε παρα πολυ δουλεια εγω θυμαμε την μητερα μου αντι για τις 3 που θα επρεπε να γυρισει γυρναγε στις 6 και στις 8 μερικες φορες γιατι ειχαν παρα μα παρα πολυ δουλεια να βγαλουν !!! το εργοστασιο απασχολουσαι γυρω στα 50 ατομα απο την περιοχη τα τελευταια χρονια ... και σε ρωταω λοιπον δεν ειναι επικερδες να ερχονται απο το εξωτερικο παραγγελιες γιατι η ποιοτητα ηταν παρα πολυ καλη ? αυτη την στιγμη η μητερα με 19 χρονια προυπηρεσια περνει με το ζορι 1000 ευρω με το ζορι !!!! η μητερα μου ομως με αυτα τα 1000 ευρω ψωνιζει βαζει βενζινα περνει πετραιλεο και αλλα πραγματα που μας ειναι χρησιμα ... τωρα ομως λογο της τροικας και τον μετρων τους ειπαν οτι θα τους απολυσουν και οτι δεν μπορουν να παρουν αποζημιωση και οτι μενουν ανεργοι αλλα ουτε στο ταμειο ανεργειας μπορουν να μπουν !!! το πιο καλο ομως δεν το διαβασες τους ζητανε να δωσουν μερικους μισθους πισω οταν εδω και 1 χρονο δεν πληρωνονται οταν πρεπει και οταν εγω που ειμαι απο τον σεπτεμβριο στην αθηνα λογο σχολης και φιλοξενουμε απο εναν θειο μου περναω με 20 ευρω τον μηνα για να μην ζημηιωσω την μητερα μου για να μην την επιβαρυνω !!! και σε ρωταω λοιπον αυτη η γυναικα που ειναι 43 χρονων που θα βρει δουλεια τωρα ? και αμα πεθανει απο τον αγχος και την αγωνια της εγω τι θα κανω μονος μου ? εεε τι θα κανω ? και δεν μιλαω για το οικονομικο κομματι μιλαω γιατι ειναι ο μονος ανθρωπος πρωτης συγγενιας που εχω !!! αυτα ειχα να σου πω φιλικα παντα και συγνωμη για τα ορθογραφικα μου...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το συγκεκριμένο έργοστάσιο είναι ζημιογόνο και συντηρείται από τους φορολογούμενους. Στη πράξη δηλαδή επιδοτείται από το κοινωνικό σύνολο. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας στην ένδυση εξ αιτίας του ανταγωνισμού από χώρες χαμηλού κόστους. Δυστυχώς η μητέρα σας, η οποία είμαι βέβαιος ότι εργάζεται σκληρά, είναι 6-10 φορές ακριβότερη από μία γαζώτρια στην Ασία και ως εκ τούτου ασύμφορη. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας - ελάχιστοι από εμάς δεν αγωνιούν σήμερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι λάθος να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι για να συντηρούνται περιττά εργοστάσια στο Δημόσιο.

      Delete
    2. εχετε χαρτια και αποδειξεις οτι ειναι ζημιογονο ? δηλαδη αν δουλευουν 50 ατομα και παιρνουν 50000 ευρω το μηνα ας πουμε και 80000 και τα υλικα ομως επειδη δουλεια και αγοραζει ποσοτητες τα αγοραζει φθηνα δεν ειναι οικονομοικοτερο αυτο ? εκτος και αν οι αλλες εταιριες (εργοστασια) που τα ραβουν βαζουν υλικα χαμηλοτερης ποιοτητας και ειναι χαμηλοτερο το κοστος για την αλλη εταιρια και τα πουλαει φθηνοτερα το λεω γιατι ενα αλεξισφαιρο το πουλαγαν γυρω στα 1000 ευρω αρα 1 αλεξισφαιρο = 1 μισθος τον μηνα εβγαιναν πανω απο 50-60 χιλιαδες αν τα θυμαμε καλα μπορω να ρωτησω και λεπτομεριες να τα πω ολα αναλυτικα . το ελληνικο κρατος ομως για αυτο το αλεξισφαιρο ειχε δωσει 1000 ευρω για ενα τοπι υφασμα και ειχε βγαλει 10 αλεξισφαιρα και λεω λιγα .... δηλαδη απο το εξωτερικο σε τι τιμες τα αγοραζουν ? τι βαζουν μεσα αχυρο ?
      Υ.Γ. Με αυτο τον διαλογο προσπαθω να καταλαβω αν εχω και εγω λαθος γιατι ανθρωποι ειμαστε και κανουμε λαθος προσθεου ομως δεν το λεω για να σας προσβαλω και με θυμο...

      Delete
    3. μπορει να ειπα βλακεια για τα 50-60 χιλιαδες αλεξισφαιρα το μηνα ... συγνωμη αλλα 1000 βγαινουν σιγουρα!!!

      Delete