Thursday, January 10, 2013

CONSUMER IS NOT OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS NOT BEEN RECEIVED (RECEIPT – INVOICE)*

Η Ελληνική πολιτική σκηνή αλλά και ο κρατικός μηχανισμός σπανίως διακρίνονται για την κοινή τους λογική ή τη γλωσσομάθειά τους.  Σε ένα μάλλον ακραίο παράδειγμα μεγάλης ένδειας και στους δύο τομείς ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.λ.π. (έχω πάψει προ πολλού να παρακολουθώ τις αλλαγές ονομάτων στα Υπουργεία) κος Σκορδάς εξέδωσε μία σουρεαλιστική αγορανομική διάταξη, την τέταρτη κατά σειρά για το 2012,  βάσει της οποίας «ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει εάν δεν λάβει νόμιμο παραστατικό στοιχείο (Απόδειξη-Τιμολόγιο)". Aυτό  πρέπει να σηματοδοτείται ευκρινώς με επιγραφή, γραμμένη με κεφαλαία γράμματα, πλησίον του ταμείου επί ποινή προστίμου χιλίων ευρώ (1.000). Η απόφαση είναι από μόνη της ασαφής αφού δεν διευκρινίζει εάν ο πελάτης μπορεί να  πάρει το εμπόρευμα και να φύγει σε περίπτωση που το κατάστημα δεν εκδώσει απόδειξη οπότε κάθε κλέφτης μπορεί να ισχυρισθεί κατά την έξοδο ότι άσκησε το δικαίωμά του. Το θέμα βεβαίως περιπλέκεται έτι περαιτέρω π.χ. στην εστίαση και στις υπηρεσίες με μόνη ίσως εξαίρεση το αρχαιότερο επάγγελμα όπου συνήθως προπληρώνονται.

Εκεί όμως που το υπουργείο ξεπέρασε τον εαυτό του είναι στην Αγγλική επισήμανση την οποία δανείστηκα ως τίτλο της παρούσας ανάρτησης ο οποίος προκαλεί στους ομιλούντες στην Αγγλική  την ίδια -μεγάλη- σύγχυση που θα αισθανόταν ο Έλλην καταναλωτής διαβάζοντας π.χ. στην Αγγλία την επιγραφή

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ (ΑΠΟΔΕΙΞΗ – ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ).

Το ότι οι πολιτικοί μας είναι ανόητοι (for wont of another word) και αγράμματοι το γνωρίζουμε. Είναι όμως ανάγκη να το κάνουμε βούκινο, και μάλιστα επιγραφικώς, και στους ξένους; Τουλάχιστον ας περιοριστούμε στην ανοησία διορθώνοντας το λεκτικό ως ακολούθως:

*Customers may refuse to pay if the store does not issue a valid tax receipt or invoice for their purchase(s)

No comments:

Post a Comment