Saturday, September 24, 2011

Η αγραμματοσύνη και η καφρίλα της εφορίας του Γιουνανιστάν

Πολλές επιχειρήσεις έλαβαν προσφάτως το ακόλουθο μήνυμα από το Υπουργείο Οικονομικών:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

 Αποδέκτης: [……….. ] Username: [……..]

Κύριοι,

Στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 55 παρ. 6 και 7 του Ν.4002/2011, σας γνωρίζουμε ότι η επιχείρησή σας θα μεταφερθεί, με κεντρικές μηχανογραφικές διαδικασίες, στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. […….]. Παρακαλούμε μέχρι την 4η Οκτωβρίου 2011 να προβείτε, μέσω TaxisNet, στην υποβολή δήλωσης αντιστοίχισης ΚΑΔ , εφόσον δεν έχει ήδη υποβληθεί, καθώς επίσης και σε τακτοποίηση τυχόν εκκρεμοτήτων σας.

Με εκτίμηση
Ο Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων
Ιωάννης Καπελέρης


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που σας στέλνουμε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εφόσον δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας, περιλαμβάνει στο επάνω μέρος του το όνομά σας και το όνομα χρήστη (Username). Εάν λάβετε μήνυμα που αναφέρει ότι προέρχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς να περιέχει τα στοιχεία αυτά και δεν αποτελεί απάντηση σε προηγούμενο δικό σας μήνυμα, να το διαγράψετε μια και θα είναι πλαστό και πιθανώς να περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν η απερίγραπτη σύνταξη, τα ορθογραφικά λάθη (αντιστοίχιση αντί αντιστοίχηση)  αλλά και η τεχνολογική υπανάπτυξη αφού η πιστοποίηση της αυθεντικότητας δεν μπορεί να στηρίζεται, στην εποχή της ψηφιακής υπογραφής, στη γνώση του ονόματος και του username του φορολογούμενου. Η επιστολή δεν αναφέρει πότε θα πραγματοποιηθεί η μετάπτωση ούτε τους λόγους για τους οποίους γίνεται. Επίσης, ως συνήθως, το ελληνικό δημόσιο δεν μοιράζεται με τον πολίτη κανένα άλλο στοιχείο όπως π.χ.  τη διεύθυνση, το τηλέφωνο επικοινωνίας, το e-mail και το όνομα του υπευθύνου στη νέα ΔΟΥ.

Θυμάμαι ανάλογο μήνυμα από τη Γαλλική εφορία το οποίο, πέραν όλων των προαναφερθέντων, με πληροφορούσε για τις ώρες γραφείου της υπεύθυνης αλλά και για το γεγονός ότι ο χάρτης των δικαιωμάτων του φορολογουμένου και οι πολιτική διαχείρισης προσωπικών δεδομένων της εφορίας ήταν διαθέσιμα σε έντυπη μορφή στο γραφείο της εφορίας και στο διαδίκτυο. Το μήνυμα έκλεινε με τη φράση ότι η γαλλική εφορία λειτουργεί με βάση της αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.

Πως θα μπορούσε λοιπόν να ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα εάν η Ελλάδα δεν ήταν τριτοκοσμική χώρα με ντιπ αγράμματους δημοσίους υπαλλήλους.
"
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
(ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, όνομα υπευθύνου, e-mail, ώρες εξυπηρέτησης κοινού, διεύθυνση website)

Αποδέκτης: [……….. ] Username: [……..]

Αξιότιμοι Κύριοι,

Στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 55 παρ. 6 και 7 του Ν.4002/2011, σας γνωρίζουμε ότι η επιχείρησή σας θα μεταφερθεί στις 30 Οκτωβρίου 2011, με κεντρικές μηχανογραφικές διαδικασίες, στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. […….].  Η αλλαγή αυτή πραγματοποιείται στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και του επιπέδου εξυπηρέτησης των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της νέας σας ΔΟΥ  είναι

(διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, όνομα υπευθύνου, e-mail, ώρες εξυπηρέτησης κοινού)

Σε περίπτωση που εκκρεμεί υποβολή δήλωσης αντιστοίχησης κωδικού αριθμού δραστηριότητας (ΚΑΔ) της εταιρείας σας, παρακαλούμε όπως την υποβάλλετε το αργότερο μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2011 μέσω του Taxisnet.  Λόγω της επικείμενης μεταφοράς παρακαλούμε επίσης όπως τακτοποιήσετε όλες τις τυχόν εκκρεμότητές σας πριν την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.

Η βοήθειά σας είναι σημαντική για την επιτυχία του εγχειρήματος ενώ βρίσκομαι πάντα στη διάθεσή σας για παράπονα ή συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία,

Με εκτίμηση

Ιωάννης Καπελέρης
Γενικός Γραμματέας (με συνημμένη ψηφιακή υπογραφή)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα που λαμβάνετε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων  πρέπει να περιλαμβάνει απαραιτήτως πιστοποιημένη ψηφιακή υπογραφή. Χωρίς αυτή είναι το μήνυμα είναι πλαστό ή κακόβουλο και πρέπει να διαγραφεί διότι ενδέχεται να περιέχει ιό.

Ο χάρτης δικαιωμάτων του φορολογουμένου και η πολιτική διαχείρισης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων είναι διαθέσιμα σε έντυπη μορφή σε όλες τις ΔΟΥ και Οικονομικών και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [......].

Οι φορολογικές υπηρεσίες λειτουργούν με βάση τις αρχές τις ισότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας.
"

Μπορεί η ικανότητα χειρισμού της ελληνικής γλώσσας να αποτελεί αισθητικό και όχι απαραιτήτως λειτουργικό ζήτημα. Όμως ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί το Υπουργείο Οικονομικών με τους φορολογούμενους μαρτυρά μια βαθιά έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Και ως γνωστόν κανείς δεν σέβεται εάν δεν τον σέβονται.




No comments:

Post a Comment