Wednesday, June 06, 2012

Εάν ο Τσίπρας ήταν απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Επαγγελματικής Σχολής Ιωαννίνων θα τον ψήφιζα.

Στη Γαλακτοκομική ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων λειτουργεί η ειδικότητα της «Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας». Η Σχολή έχει 95χρονη εμπειρία και είναι το μοναδικό φυτώριο Τυροκόμων στην Ελλάδα. Διαθέτει άριστη υλικοτεχνική υποδομή, βιβλιοθήκη και σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια. Οι σπουδαστές παρακολουθούν εξειδικευμένα μαθήματα και όταν αποφοιτήσουν είναι έτοιμοι να στελεχώσουν με επιτυχία οποιαδήποτε μονάδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων ή και να ιδρύσουν δική τους μονάδα.

‘Ετσι αυτοσυστήνεται η γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων στο blog της. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα δημόσιας μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ενώ έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής τυροκομίας η οποία έχει εξασφαλίσει σήμερα είκοσι μία (21) Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης!

Η σχολή, σε αντίθεση με τα δεκάδες ΤΕΙ και ΑΕΙ που ιδρύθηκαν σε απίθανα μέρη στην επαρχία για να νοικιάζουν γκαρσονιέρες και να πουλάνε φραπέδες οι ντόπιοι (π.χ. το ΤΕΙ μόδας στο Κιλκίς), εγκαταστάθηκε σε μία περιοχή κατ’εξοχήν κτηνοτροφική που φημίζεται για το γάλα της. Από την αρχή συνδέθηκε απόλυτα με τις ανάγκες της παραγωγής παρέχοντας εξαιρετικού επιπέδου κατάρτιση. Επειδή κατά κανόνα εκεί φοιτούν παιδιά κτηνοτρόφων και τυροκόμων με περιορισμένα μέσα, η σχολή παρέχει δωρεάν διαμονή και σίτιση. Οι σπουδαστές δεν χτίζουν τις πόρτες των καθηγητών τους, δεν σπάζονται στο ξύλο, δεν αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών τους σε κομματικές νεολαίες. Μαθαίνουν καλά μία τέχνη και γίνονται πολύ χρήσιμοι πολίτες.

Οι καθηγητές δεν πολιτεύονται, δεν διορίζονται σε ΔΕΚΟ ή ως μαριονέτες σε επιτροπές και ασχολούνται αποκλειστικά με το πως θα μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο τις γνώσεις τους στους σπουδαστές.

Προ πολλών ετών ο Σύνδεσμος Ενδυμάτων συνεργάστηκε με το ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας προκειμένου να στηθεί ένα πρότυπο εργαστήρι ένδυσης, πλήρως εξοπλισμένο με συστήματα σχεδιασμού, πατρόν, κοπής & ραφής. Είχε μάλιστα εξασφαλίσει δωρεάν χώρο σε εταιρεία-μέλος και όλο τον εξοπλισμό με χρησιδάνεια από προμηθευτές του κλάδου. Μέχρι που εμφανίστηκε ο γνωστός συντηρητικός σκοταδισμός και ματαίωσε εκβιαστικά τα σχέδια αφού «το πρόγραμμα σπουδών δεν μπορεί να καθορίζεται από το κεφάλαιο». Έχοντας παγίως έλλειψη χιούμορ δεν αντιλήφθηκαν ότι ο μέσος βιοτέχνης δεν εμπίπτει καν σε αυτό που οι σκοταδιστές αποκαλούν με πεζοδρομιακούς όρους «κεφάλαιο». Ούτε καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτε ευεργετικότερο για μια οικονομία (και για το λαό) από τη δυνατότητά της να δημιουργεί (συσσωρεύει) κεφάλαιο με την επιστημονική έννοια του όρου.

Η σχολή Γαλακτοκομίας βραβεύθηκε χθες από τον Γαστρονόμο της «Καθημερινής» σε μια συγκινητική τελετή. Μαζί της βραβεύθηκαν και άλλοι δέκα περίπου φωτισμένοι παραγωγοί, άνθρωποι το μόχθου και της προσπάθειας. Άνθρωποι που σε αντίθεση με τους σκοταδιστές αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα δημιουργώντας ταυτόχρονα κεφάλαιο με την οικονομική έννοια του όρου.

Εάν ο Αλέξης είχε αποφοιτήσει από την Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων θα τον ψήφιζα. Γιατί οι απόφοιτοι της Σχολής βγαίνουν πολύ πλουσιότεροι σε γνώσεις και είναι αμέσως χρήσιμοι και αξιοποιήσιμοι. Ξέρουν να φτιάχνουν όλα τα είδη ελληνικών τυριών και αρκετά ξένα. Άραγε πόσοι θα εμπιστεύονταν τον λαϊκιστή μπαχαλάκια να τους κάνει, πολιτικός μηχανικός ων (τουλάχιστον στα χαρτιά), τη στατική μελέτη του σπιτιού τους;

No comments:

Post a Comment