Sunday, June 03, 2012

Τα φαρμακεία ανθίζουν στην οδό Αλεξάνδρας

Σε ακτίνα πεντακοσίων μέτρων από τα ιατρεία του ΙΚΑ επί της οδού Αλεξάνδρας υπάρχουν τουλάχιστον δέκα φαρμακεία. Τα οποία ουδεμία σχέση έχουν από με τον συμπαθή φαρμακοτρίφτη της γειτονιάς αφού το μικρότερο είναι καμιά 150αριά τετραγωνικά ενώ το μεγαλύτερο πρέπει, με το «μάτι» να ξεπερνά τα 250. Συνολικά δηλαδή υπάρχουν πάνω από 1.000 τετραγωνικά μέτρα φαρμακείων στην περιοχή, το σύνολο των οποίων προφανώς ζει από τους προσερχόμενους στα ιατρεία του ΙΚΑ. Εάν μάλιστα λάβει υπ’όψη του κανείς ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τους φαρμακοποιούς αναρωτιέται κανείς πόσα φαρμακεία θα είχαν ανοίξει αν τους πλήρωνε κιόλας. Αναρωτιέται επίσης εάν θα είχε πτωχεύσει ο ΕΟΠΥΥ εάν αντί να στέλνει τους ασφαλισμένους του να αγοράζουν τα φάρμακα από το εμπόριο τους τα χορηγούσε ο ίδιος με ένα dispensing pharmacy, δηλαδή ένα δικό του εσωτερικό φαρμακείο που θα εκτελεί συγκεκριμένες συνταγές. Τα περιθώρια εξοικονόμησης χρημάτων είναι στην περίπτωση αυτή τεράστια αφού

- δεν θα χρειάζεται να πληρώνει ένα μεγάλο ποσοστό κέρδους στα φαρμακεία.

- Θα κάνει απευθείας συμφωνίες με τις φαρμακευτικές επιτυγχάνοντας τεράστιες εκπτώσεις σε σχέση με αυτά που πληρώνει για να τα αγοράσει το φαρμακείο

- Θα αγοράζει μεγάλες νοσοκομειακές συσκευασίες π.χ. με 500 χάπια το κουτί και θα χορηγεί ακριβώς τον αριθμό των σκευασμάτων που απαιτούνται με βάση τις οδηγίες του γιατρού με αποτέλεσμα να μην πετιούνται φάρμακα.

Σε ένα ιδανικό σενάριο με το που ο γιατρός εισάγει την συνταγή στο σύστημα το φαρμακείο αρχίζει να την ετοιμάζει ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει ο ασφαλισμένος. Στη συσκευασία εκτυπώνεται το όνομα το ασθενή αλλά και η δοσολογία που έχει συστήσει ο γιατρός, τυχόν ειδικές οδηγίες κ.λ.π.. Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενης θεραπείας μπορεί το φαρμακείο να αποστέλλει π.χ. κάθε μήνα τα φάρμακα με ειδικό courier στον ασφαλισμένο ώστε να μην ταλαιπωρείται ενώ η όλη διαδικασία μπορεί να ανατεθεί με διαγωνισμό σε εταιρεία third party logistics στελεχωμένη, όπου απαιτείται, με πιστοποιημένους- πτυχιούχους φαρμακοποιούς.

Στην σκληρή ερώτηση του τι θα κάνουν οι φαρμακοποιοί στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ τους παρακάμψει και χορηγεί, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα φάρμακα απευθείας στους ασφαλισμένους η απάντηση είναι ότι θα αρχίσουν να βγάζουν, όσοι αντέξουν, ένα τίμιο μεροκάματο αντί να απομυζούν σαν παράσιτα τον Έλληνα φορολογούμενο. Είμαι βέβαιος δε, ότι σε αυτή την περίπτωση θα σταματήσει η αθλιότητα της εφημερίας κατά τις ημέρες και ώρες που όλα τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά με αποτέλεσμα το Σάββατο να μπορείς να βρεις π.χ. ένα κόκκινο στρινγκάκι σε δεκάδες μαγαζιά αλλά εάν χρειάζεται επειγόντως ένα αντιβιοτικό να σου βγαίνει η πίστη να βρεις το «εφημερεύον»

No comments:

Post a Comment