Monday, August 01, 2011

Νόμος as you like it



And for mine too: when law can do no right,
Let it be lawful that law bar no wrong:
Law cannot give my child his kingdom here,
For he that holds his kingdom holds the law;
Therefore, since law itself is perfect wrong,
How can the law forbid my tongue to curse?
Shakespeare, King John, 3.1.190

Ο unlikely υφΥπουργός Οικονομικών κος Οικονόμου δήλωσε ότι ο πρόσφατος (ανόητος) νόμος που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία για όσους χρωστούν άνω των 5.000 ευρώ στο Δημόσιο (το οποίο παρεπιπτώντως χρωστά σε χιλιάδες φορολογούμενους και προμηθευτές περισσότερα) δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.  Συγκεκριμένα είπε «Δεν πρόκειται να πάνε στο αυτόφωρο όσοι οφείλουν στην Εφορία 5.000 και 10.000 ευρώ. Εμείς θα κυνηγήσουμε όσους οφείλουν από 150.000 ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η δέσμευσή μας».

Με αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι το νομοσχέδιο ήταν του Υπουργείου Οικονομικών του οποίου μάλιστα προϊσταται πλέον διαπρεπής νομικός, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν υιοθετήθηκαν ex ante οι «δεσμεύσεις» του κυρίου Οικονόμου.  Ο οποίος, ως βουλευτής, πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι «νόμος δεν είναι άποψη, ή έστω η δέσμευση, του Οικονόμου» αλλά αυτό που ψήφισε ο ίδιος και οι συνάδελφοί του.

Όπως και να έχει το πράγμα κατά τα φαινόμενα ο νόμος στην Ελλάδα είναι όπως αρέσει στον καθένα. Κρίνοντας δε από την πράξη βλέπω κανένα κακομοίρη Γιάννη Αγιάννη που χρωστά 5.001 ευρώ να σέρνεται σιδηροδέσμιος στη φυλακή και μεγαλο-οφειλέτες όπως π.χ. τον κύριο Κουρή να κουνάει το πούρο του στον κύριο Οικονόμου από το απέναντι τραπέζι.

ΥΓ: Είχα προτείνει στον προκάτοχο του κυρίου Οικονόμου να εφαρμόσει κατ' αναλογία το αυτόφωρο και για τους Διευθυντές των ΔΟΥ που δεν επιστρέφουν τα οφειλόμενα από ΦΠΑ στις εταιρείες, ο οποίος απλώς κοκκίνησε (τουλάχιστον κάποιοι ντρέπονται ακόμη)

No comments:

Post a Comment