Sunday, August 14, 2011

Ο οδοντίατρος που τα έβαλε με τις αγορές


«...Όσο για την κρίση στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο, ο καλός αρθρογράφος σας πιστεύει ότι φταίει αυτός ο σοβιετισμός. Εγώ πάλι, χωρίς να παραγνωρίζω τη δημοσιονομική κρίση, πιστεύω ότι η ρίζα βρίσκεται στις ασύδοτες αγορές και στους κερδοσκόπους. Δεν συμφωνώ ούτε με τον σοβιετισμό – κρατισμό ούτε όμως και με τον αγοραίο νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύω σε κανόνες που ρυθμίζουν τις αγορές και οργανώνουν την κοινωνία, απελευθερώνοντας δυνάμεις και προσφέροντας δυνατότητες και ευκαιρίες ισότιμα στους πολίτες, διασφαλίζοντας έτσι τη συνοχή….» 

Αυτά απάντησε ο οδοντίατρος και Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (sic) κύριος Δημήτρης Π. Ρέππας, με αφορμή άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη, σε επιστολή του που φιλοξένησε η Καθημερινή στις 12.08.2011.  Δεν γνωρίζω εάν η οδοντιατρική σχολή παρέχει τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές γνώσεις που απαιτούνται για την κατανόηση της έννοιας και πολύ περισσότερο της λειτουργίας των «αγορών».  Κρίνοντας από το γεγονός ότι ελάχιστοι θα εμπιστεύονταν τα δόντια τους στον κύριο Ρέππα (ή στους κ.κ. Γιακουμάτο και Λαλιώτη), θεωρώ ότι οι πιθανότητες ευθυκρισίας σε ξένο προς την οδοντιατρική γνωστικό αντικείμενο είναι μικρές.

Εάν κατάλαβα καλά ο κύριος Ρέππας θεωρεί ως βασικούς υπεύθυνους για την κρίση τους δανειστές μας που σταμάτησαν να μας δίνουν χρήματα προκειμένου να απασχολούμε αέργους στο Δημόσιο, να δίνουμε συντάξεις πολλαπλάσιες των εισφορών, ακόμη, όπως μάθαμε σήμερα, για να πληρώνονται εγκαίρως οι μίζες των υποβρυχίων! Είναι βέβαιο ότι ζούμε σε μια πρωτόγνωρη αναταραχή των αγορών η οποία έχει τις ρίζες της στην οικονομική γιγάντωση της Κίνας και της Ασίας γενικότερα, στην έλλειψη ενιαίων διεθνών κανόνων που να ρυθμίζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και στο έλλειμμα πολιτικής τόσο στην Ευρώπη όσο  και στις ΗΠΑ. Η αναταραχή δεν έχει σχέση με τα δομικά προβλήματα και τις αγκυλώσες της όντως ημι-σοβιετικού τύπου ελληνικής οικονομίας ούτε με το γεγονός ότι μετά την είσοδο στο Ευρώ και όσο διαρκούσαν τα «καλά χρόνια» οι έμπλεοι ρευστότητας δανειστές μας δεν πολυστεναχωριόντουσαν (και ενδεχομένως σωστά αφού τουλάχιστον μέχρι στιγμής πληρώνονται).

Κατά τα φαινόμενα ο κύριος Ρέππας όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται το ότι την συντριπτική ευθύνη για την κατάντια μας, φέρει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και όχι οι «αγορές». Φοβάμαι ότι μπορεί «να μην παραγνωρίζει την δημοσιονομική κρίση» (παραγνωρίζεται άραγε;) παραγνωρίζει όμως τη δική του καίρια συνδρομή σε αυτήν με το συστηματικό «ξήλωμα» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του Τάσου Γιαννίτση.  Το τραγικό είναι το ότι βρίσκεται σήμερα σε μία θέση κλειδί απ'όπου καλείται να προωθήσει κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας μεταρρυθμίσεις στις οποίες  προφανώς δεν πιστεύει.

No comments:

Post a Comment