Wednesday, January 15, 2014

Πατριαρχικό συλλείτουργο κατά της ανεργίας με πρωτοβουλία Βενιζέλου

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι «για να δώσουμε έμφαση στον αγώνα μας κατά τη ανεργίας, αποφασίσαμε με τον πρωθυπουργό να συγκροτηθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο Απασχόλησης». Σε αυτό θα μετέχουν όπως είπε, εκτός από τον Πρωθυπουργό και τον ίδιο, όλοι οι συναρμόδιοι οι υπουργοί, με ιδιαίτερο ρόλο για τον υπουργό Εργασίας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ και όλοι οι οργανισμοί που μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα υπάρχει συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τον ιδιωτικό τομέα «ώστε να έχουμε ένα όργανο που θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση αυτή την προτεραιότητα και της κυβέρνησης και της κοινωνίας».

Πέρα από την προφανή επικοινωνιακή διάσταση έχει νομίζω εξαιρετικό ενδιαφέρον να δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο κος Βενιζέλος, εκ των κυρίων υπευθύνων για την τερατώδη ανεργία, το θέμα την απασχόλησης. Νομίζει ότι είναι πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται πρωτίστως μέσω του ΟΑΕΔ και "άλλων οργανισμών" σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και, as an afterthought, με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι δηλαδή θέμα δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα φέρει οργανικές θέσεις απασχόλησης. Δεν είναι θέμα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς. Δεν είναι θέμα οικονομικής ελευθερίας, τομέας στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στην τραγική 118η θέση του σχετικού δείκτη του Heritage Foundation. Δεν είναι θέμα ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος το οποίο θα λειτουργεί αναπτυξιακά, ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από το άθλιο χαράτσι εμπνεύσεως Βενιζέλου, το οποίο σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank τελικά στέρησε στο κράτος έσοδα και κατέστρεψε την οικονομία καθώς και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Όπως και ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν είναι θέμα της ποινικοποίησης της επιχειρηματικής αποτυχίας (και μία μικρή οφειλή στο Δημόσιο είναι ποινικό αδίκημα με τη χώρα μας να έχει 25.000 διώξεις ο χρόνο όταν η Αγγλία λιγότερες από 500) ή της κατάργησης της έννοιας της Ανωνύμου Εταιρείας αφού πλέον τα μέλη του Δ.Σ. ευθύνονται με την περιουσία τους για τυχόν χρέη προς το Δημόσιο.

Ο κος Βενιζέλος βλέπει το θέμα της απασχόλησης κατ'αρχήν επικοινωνιακά και δευτερευόντως ως θέσεις στο δημόσιο και stage στους δήμους με κοινοτικά χρήματα. Υπό το πρίσμα αυτό νομίζω ότι είναι κρίμα που δεν έκανε και ένα Πατριαρχικό συλλείτουργο για την καταπολέμηση της ανεργίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα για να παραστεί στην τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας.

No comments:

Post a Comment