Thursday, March 29, 2012

Σε λάθος κατεύθυνση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Οι κλαδικές οργανώσεις Ένδυσης-Υπόδησης (ΣΚΕΕ, ΣΕΠΕΕ, ΕΛΣΕΒΒΥΕ) θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Η σημασία του ηλεκτρονικού επιχειρείν για τον κλάδο ένδυσης-υπόδησης είναι πολύ μεγάλη. Οι κλαδικοί Σύνδεσμοι υπήρξαν πρωτοπόροι στο χώρο αφού ήδη από το 1993 φιλοξένησαν το EDI Awareness Center στην Ελλάδα. Διαθέτουν μεγάλη πρακτική εμπειρία συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη προτύπων τόσο στην ομάδα EDITEX-Europe όσο και στα νεότερα πρότυπα που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της δράσης ebiz-TCF (electronic business- textiles, clothing & footwear). Σημειωτέον ότι μέλη των συνδέσμων (μεταξύ αυτών και η Νότα) είναι μεταξύ των πρώτων εταιρειών στην Ευρώπη που έχουν εφαρμόσει πιλοτικά τα νέα αυτά πρότυπα.


Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την γενικότερη υιοθέτηση τεχνολογιών ηλεκτρονικού επιχειρείν στην χώρα μας. Με βάση ωστόσο την περιορισμένη πληροφόρηση που έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση οι ΣΕΠΕΕ/ΣΚΕΕ/ΕΛΣΕΒΥΕ κρίνουν ότι ο σχεδιασμός του κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι εργαλείο της φορολογικής διοίκησης αλλά, ως μέρος του ευρύτερου ηλεκτρονικού επιχειρείν, πολύτιμο εργαλείο ανταγωνιστικότητας για της επιχειρήσεις. Ο σχεδιασμός του έχει γίνει με κριτήριο τις ανάγκες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τις οργανωτικές/δομικές παθογένειες του οποίου αναπαράγει. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνει επανασχεδιασμός αφού αλλάξει/καταργηθεί και ο ΚΒΣ όπως έχει ανακοινωθεί . Για τον ίδιο λόγο η υλοποίηση του τιμολογίου πρέπει να γίνει πάνω στο αντίστοιχο τιμολόγιο της UBL (Universal Business Language) η οποία παρέχει πολύτιμες δυνατότητες στις επιχειρήσεις και η οποία είναι απόλυτα συμβατή με το semantic data model. (βλ. http://ubl.xml.org/forum/einvoicing-%E2%80%93-the-european-saga ). Οι πλέον επιτυχημένες εφαρμογές e-invoicing διεθνώς έχουν γίνει με βάση την UBL την οποία χρησιμοποιεί για e-invoicing και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί δεν ορίζουν την πλατφόρμα messaging που θα χρησιμοποιηθεί. Στον βαθμό που προκριθεί η UBL η οποία στηρίζεται στο XML η καλύτερη σήμερα λύση είναι το ebMS (ebXML Messaging) που είναι ένα ασφαλές και ισχυρό πρωτόκολλο επικοινωνίας για ηλεκτρονικό επιχειρείν. Κυρίως είναι ανοικτό πρωτόκολλο η χρήση του οποίου θα εξασφαλίσει ότι α) η υποδομή σε κάθε επιχείρηση θα είναι αξιοποιήσιμη και για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και όχι μόνο μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων και β) ότι δεν θα επικρατήσουν ολιγοπωλειακές συνθήκες όπως π.χ. συμβαίνει στην αγορά των φορολογικών μηχανισμών.

To ηλεκτρονικό τιμολόγιο δεν είναι ελληνικό ή εθνικό. Το «ελληνικό» ηλεκτρονικό τιμολόγιο θα πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να είναι πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό για να χρησιμοποιείται από τις εταιρίες και στις ενδοκοινοτικές τους συναλλαγές (αλλά και στην συνέχεια και με τρίτες χώρες). Οι εταιρείες ένδυσης-υπόδησης είναι έντονα εξωστρεφείς και ως εκ τούτου η αξιοποίηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εξαγωγική προσπάθεια. Για το λόγο αυτό το σχεδιαζόμενο πρότυπο θα πρέπει κατά τις εκτιμήσεις μας να αναρτηθεί και στα Αγγλικά ώστε να μπορούν να παρέμβουν και stakeholders από την Ε.Ε.

Γενικότερα η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης αν και θετική δεν επαρκεί ούτε χρονικά ούτε τεχνικά για ένα τόσο εξειδικευμένο θέμα. Εν προκειμένω είναι απαραίτητο να υπάρχει έμπειρη εκπροσώπηση την οποία δεν είναι εκ των πραγμάτων ικανές να παράσχουν οι τριτοβάθμιες οργανώσεις. Χρειάζεται επίσης ουσιαστική συμμετοχή κλαδικών συνδέσμων, διευθυντών πληροφορικής ελληνικών επιχειρήσεων και software houses. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί κοντόφθαλμα ως εργαλείο φορολογικής συμμόρφωσης και πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά με μία πολύ αυστηρότερη διαδικασία από αυτή που ακολουθείται μέχρι στιγμής.

No comments:

Post a Comment