Friday, July 27, 2012

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο δακτύλιος

Ως ανταμοιβή για την καταστροφή που έφερε ο κος Παπακωνσταντίνου ως Υπουργός Οικονομικών, ορίσθηκε μετά την αποπομπή του Υπουργός Περιβάλλοντος απ'όπου μας άφησε «πεσκέσι» τον «πράσινο δακτύλιο». Πρόκειται για μία, ως συνήθως, παρανοϊκή έμπνευση βάσει της οποίας θα κυκλοφορούν ελεύθερα τα αυτοκίνητα που έχουν πρώτη άδεια κυκλοφορίας μετά την 1.1.11, εμπίπτουν στο πρότυπο Euro 5 (Euro 4 για τα υβριδικά), εκπέμπουν λιγότερο από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και ο οδηγός τους είναι Σαββατογεννημένος*. Τα προγενέστερα του 1990 αυτοκίνητα δεν μπορούν να κινηθούν καθόλου κατά τις ημέρες και ώρες που ισχύει ο δακτύλιος ενώ για όσα δεν εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, υποπεριπτώσεις και υπό-υπό περιπτώσεις ισχύουν κανονικά τα μονά ζυγά.

Η έλλειψη ευφυΐας (ας μου επιτραπεί ό όρος) στις αποφάσεις της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση. Η ανωτέρω απόφαση όμως ξεπερνά σε φαντασία, ανοησία και πολυπλοκότητα τις συνήθεις αποφάσεις των Υπουργείων. Εν προκειμένω κανείς δεν σκέφθηκε ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για το περιβάλλον και για όλους εάν καταργείτο εντελώς ο δακτύλιος και εφαρμόζονταν σωστά και εντατικά τα ισχύοντα μέτρα περί κάρτας καυσαερίων.

1) Ο στόλος των οχημάτων στην Ελλάδα είναι πλέον αρκετά σύγχρονος (σε σχέση με την εποχή που θεσπίστηκε το μέτρο) ενώ ο βασικός (πλην μη εκπεφρασμένος) λόγος για τον οποίων έγινε ο δακτύλιος, δηλαδή η κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν υφίσταται πλέον λόγω του μετρό και της τιμής της βενζίνης η οποία πλέον στοιχίζει όσο και το ουίσκι (έστω τύπου “μπόμπα”).

2) Η διαδικασία χορήγησης του ειδικού πράσινου σήματος και ελέγχου θα δημιουργήσει επιπλέον κόστη και θα απαιτήσει χρόνο. Χρόνος ο οποίος θα ήταν πολύ καλύτερο να επενδυθεί στον έλεγχο της χρήσης κράνους από τους οδηγούς μοτοποδηλάτων οι οποίοι, για κάποιο περίεργο λόγο, συνήθως προφυλάσσουν με αυτό τον δεξιό τους αγκώνα αντί της κεφαλής των (όταν έχουν κράνος).

3) Οι χρονικοί περιορισμοί και τα κατώφλια δημιουργούν έντονο αίσθημα αδικίας. Π.χ. ένα αυτοκίνητο Euro 5 που αγοράστηκε στις 20.12.2010 δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα ενώ το ίδιο ακριβώς αυτοκίνητο που αγοράστηκε 20 ημέρες μετά θα μπορεί. Κάτοχοι υβριδικών αυτοκινήτων που τα αγόρασαν χάρη στο προνόμιο εισόδου στον δακτύλιο θα βρεθούν σε απόγνωση εάν το αυτοκίνητό τους εκπέμπει 141 γραμμάρια Co2 και πάνω.

4) Η πλήρης κατάργηση του δακτυλίου θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν στην πόλη δεδομένου ότι δεν είναι μικρός ο αριθμός των κατοίκων που κατέχει περισσότερα αυτοκίνητα από αυτά που πραγματικά χρειάζεται εξ αιτίας του μέτρου. Αυτό είναι ευεργετικό για το περιβάλλον (θα τεθούν εκτός κυκλοφορίας τα παλαιότερα) και για την οικονομία (κόστος συντήρησης με εισαγόμενα ανταλλακτικά).

Ποτέ στην Ελλάδα η διοίκηση δεν αναζήτησε απλές και ριζικές λύσεις. Μονίμως καταλαμβάνεται από μια μανία υπέρ-ρύθμισης των πάντων επιτυγχάνοντας συνήθως το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα από αυτό που επεδίωκε.



* δική μου προσθήκη που θα έκανε πιό funky την Υπουργική Απόφαση

No comments:

Post a Comment