Monday, April 20, 2015

Τι σημαίνει "παραγωγική ανασυγκρότηση" στα συριζέϊκα

Ενθαρρυμένος από το ενδιαφέρον του κοινού για την ιδιαίτερη ορολογία της νέας ελληνικής κυβέρνησης θεωρώ σημαντική την ανάλυση ενός άλλου κορυφαίου όρου του Syriza-speak, αυτού της "παραγωγικής ανασυγκρότησης". Δεν πρόκειται για πολιτικώς ορθή ονομασία άλλης έννοιας (π.χ. "τρόικα-brussels group") διότι και εδώ έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση "βαφτίζουμε το κρέας ψάρι".

Έτσι "παραγωγική ανασυγκρότηση" στην διεθνή επιστημονική ορολογία είναι η εξασφάλιση των προϋποθέσεων ώστε η χώρα να εξάγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα δηλαδή μεταρρυθμίσεις (π.χ. απελευθέρωση αγοράς ενέργειας το κόστος της οποίας καταστρέφει την βιομηχανία, αντιμετώπιση αγκυλώσεων στα εργασιακά, δραστική μείωση γραφειοκρατίας και εμποδίων, αποκατάσταση λειτουργίας δικαιοσύνης κλπ) σε συνδυασμό με την προσέλκυση επενδύσεων.


Προκειμένου να προσεγγίσουμε την έννοια στα συριζέϊκα θα αναλύσουμε τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.

- Χρηματοδότηση 30 εκ ευρώ (πιθανώς παράνομη κρατική ενίσχυση) στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το κόστος παραγωγής της οποίας είναι 700 ευρώ ο τόνος έναντι 400 ευρώ που "πιάνει" στην αγορά.

- Συμφωνία 500εκ ευρώ με την Lockheed Martin για αναβάθμιση στην ΕΑΒ πέντε αρχαίων αεροπλάνων P-3B τα οποία θα φθάσουν να πετούν σε ηλικία 80 ετών. Η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία με επιστολή της στο ΓΕΝ είχε προειδοποιήσει ότι το εν λόγω πρόγραμμα ενέχει υψηλό κίνδυνο και κόστος ενώ υπάρχουν πολύ φθηνότερες εναλλακτικές (χωρίς την ΕΑΒ).


- Άρνηση χορήγησης άδειας υλοτόμησης 300 στρεμμάτων στην "Ελληνικός Χρυσός" με κίνδυνο να ακυρωθεί η επένδυση και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι απανταχού επενδυτές βεβαίως έχουν αποθαρρυνθεί ήδη από κάθε δραστηριότητα στη χώρα μας.

Δια της αναλυτικής-συνθετικής μεθόδου καταλήγουμε στο περιεχόμενο που αποκτά ο όρος "παραγωγική ανασυγκρότηση" στα συριζέϊκα δηλαδή "η με τεράστιο κόστος για τον φορολογούμενο, την οικονομία και την κοινωνία διατήρηση μη βιώσιμων θέσεων εργασίας κομματικών πελατών-κολλητών και συνδικαλιστών σε εταιρίες του δημοσίου και η ταυτόχρονη εντατική προσπάθεια να κλείσουν οι εναπομείνασες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα"



--

No comments:

Post a Comment