Saturday, March 28, 2015

Και η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ήταν τελικά δημόσια υπερεσία, όπως όλες.

Τον Ιούνιο του 2012 έγραφα ("Εάν ο Τσίπρας ήταν απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Επαγγελματικής Σχολής Ιωαννίνων θα τον ψήφιζα."), με αφορμή την βράβευση της Σχολής από τον "Γαστρονόμο" ότι "Εάν ο Αλέξης είχε αποφοιτήσει από την Γαλακτοκομική Επαγγελματική Σχολή Ιωαννίνων θα τον ψήφιζα. Γιατί οι απόφοιτοι της Σχολής βγαίνουν πολύ πλουσιότεροι σε γνώσεις και είναι αμέσως χρήσιμοι και αξιοποιήσιμοι. Ξέρουν να φτιάχνουν όλα τα είδη ελληνικών τυριών και αρκετά ξένα. Άραγε πόσοι θα εμπιστεύονταν τον λαϊκιστή μπαχαλάκια να τους κάνει, πολιτικός μηχανικός ων (τουλάχιστον στα χαρτιά), τη στατική μελέτη του σπιτιού τους;"

Τρία χρόνια αργότερα η Γαλακτοκομική Σχολή διασύρεται στο Πανελλήνιο λόγω ενός άθλιου περιστατικού bullying που είχε, ως γνωστόν, την χειρότερη δυνατή κατάληξη ήτοι τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή ο άνθρωπος στον οποίο δεν θα εμπιστευόμουν με τίποτε την στατική μελέτη του σπιτιού μου, έχει στα χέρια τους τις τύχες της, ετοιμόρροπης εν προκειμένω, χώρας μας.

Ο έξοχος Κώστας Μητρόπουλος συνόψισε το δραματικό συμβάν σε μία ιδιαίτερα πικρή αλλά και πολύ αληθινή γελοιογραφία.




'Οταν βραβεύθηκε η Γαλακτοκομική Σχολή ένιωσα ελπίδα, σχεδόν δάκρυσα. Ένα σχολείο απολύτως προσαρμοσμένο στις ανάγκες της παραγωγής, χωροθετημένο ακριβώς εκεί που πρέπει πολύ πριν γίνει της μόδας η φύτευση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στην επαρχία με στόχο μία ψευδεπίγραφη ανάπτυξη. Οι μαθητές του φιλοξενούμενοι στην ίδια την σχολή χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων δύσκολα θα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους υπό άλλες συνθήκες. Μ'άλλα λόγια μία όαση λογικής και αριστείας.

Δυστυχώς, κρίνοντας από την δραματική περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ούτε αυτή η εξαιρετική κατά τα λοιπά περίπτωση ξέφυγε τελικώς από την μετριότητα και την ανευθυνότητα της ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας ή σωστότερα "υπερεσίας". Ο Κώστας Μητρόπουλος τα είπε όλα. 



No comments:

Post a Comment