Saturday, May 20, 2006

Jin Kichi, Λονδίνο

Ο αριθμός των Ιαπωνικών εστιατορίων με σεφ της αυτής ιθαγένειας είναι μάλλον μικρός αφού ο Ιάπων σεφ συνήθως πληρώνεται μηνιαίως το (ευτυχώς συνήθως χαμηλό) βάρος του σε χρυσό. Στο Jin Kichi το εξόχως ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι, πέραν του μαγείρου, το σύνολο του πληρώματος είναι born in Japan κάτι αξιοσημείωτο για όσους γνωρίζουν την Ιαπωνική κοινωνία. Δεν πρόκειται για χρυσοπληρωμένες γαστρονομικές μεταγραφές αλλά για μποέμ Ιάπωνες που έχουν φτιάξει ένα από τα αυθεντικότερα Ιαπωνικά εστιατόρια εκτός Ιαπωνίας. Αυθεντικό τόσο από πλευράς εικόνας όσο και από πλευράς κουζίνας. Όσοι έχουν συνηθίσει τα «high» Γιαπωνέζικα, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους έχουν σχεδιαστεί για τα Ευρωπαϊκά γούστα, ίσως παραξενευτούν αφού το Jin Kichi είναι ακριβώς όπως χιλάδες όμοιες ταβέρνες στη χώρα καταγωγής του. Απλό, φωτισμένο με άκομψες λάμπες φθορισμού, απίστευτα στριμωγμένο με χειρόγραφες προτάσεις από το μενού κολλημένες στον τοίχο μαζί με την απίστευτη ταμπέλλα «We aporogise for no take away service during peak hours - Thank you», το Jin Kichi μοιάζει να έχει μεταφυτεθεί αυτούσιο από την Ιαπωνία. Βρίσκεται στο Hampstead και αναπτύσσεται πίσω από μία καλόγουστη πρόσοψη, σε ένα στενό ισόγειο και ακόμη στενότερο υπόγειο. Ανήκει και αυτό στην κατηγορία της «ιζάκαγια» το αντίστοιχο του καθ’υμάς μεζεδοπωλείου και μάλιστα της κατηγορίας robatayaki («όλα στα κάρβουνα»). Από την μικρή αλλά θαυματουργή θράκα του ισογείου θα απολαύσετε σουβλάκι κοτόπουλο (γιακιτόρι), σουβλάκι με κεφτέδες κοτόπουλου (tsukune), σουβλάκι από πετσούλες κοτόπουλου (torikawa) σουβλάκι με μανιτάτια σιϊτάκε, σουβλάκι με κρεμμυδάκια (tamanegi) αλλά και ψητό σολωμό τεριγιάκι (sake teriyaki) και ψητό σκουμπρί σε αλάτι (saba shioyaki).). Πριν τσακίσετε τα της ώρας καλό θα ήταν να δοκιμάσετε το άψογα κομμένο και πολύ φρέσκο σασίμι και νιγκίρι από τα χέρια του chef του υπογείου (εδώ ταιριάζει απόλυτα ο χαρακτηρισμός sous chef). Αν και δεν το έχει πάντα, ζητήστε σασίμι από τόρο, το λιπαρό τοίχωμα της κοιλιάς του τόνου, που είναι με απόσταση ο βασιλιάς του σούσι. Εάν αντέχετε δοκιμάστε και πονηρούς και δυσεύρευτους στη Δύση μεζέδες όπως «γκιόζα» (τσιγαρισμένα χοιρινά dumplings που προτιμώνται από τους Ιάπωνες ως μεταμεσονύκτιο hangover cure αντίστοιχης φαρμακολογίας με τον δικό μας πατσά). Εξαιρετικός μεζές είναι και το buta shiogayaki ήτοι λεπτές φέτες χοιρινού με τζίντζερ σερβιρισμένο σε καυτό μαντεμένιο σκεύος. Για όλους τους μεζέδες θα χρειαστείτε ρύζι ατμού με το οποίο θα αξιοποιήσετε τις πολύ νόστιμες σάλτσες αλλά και σοβαρές ποσότητες από σάκε και μπίρα. Το πρωτόκολο σε μία Ιζάκαγια είναι ακριβώς αυτό του τσιπουράδικου με μόνη διαφορά ότι αντί για τσίπουρο θα πιείτε κρύο (ή ζεστό το χειμώνα) σάκε κατ’ευθείαν μέσα από πεντακάθαρα μικρά ξύλινα κουτάκια. Αυτά είναι αισθητικώς ευχάριστα αλλά μάλλον θα αντιμετωπίσετε χρηστικές δυσκολίες μετά το έκτο κουτάκι. Για όσους απεύχονται κάτι τέτοιο υπάρχει η λύση της Ιαπωνικής (πλην δυστυχώς παρασκευασμένης under license στην Αγγλία) μπίρας. Για τους περιπετειώδεις τύπους τέλος υπάρχει και το «τσαν-πον» ή το ανακάτεμα διαφόρων αλκοολούχων ποτών με αποτελέσμα που ξεπερνούν τις θεραπευτικές ιδιότητες της γκιόζα.


Το νέο σε ηλικία και cool πλήρωμα προσφέρει μία φιλική, σχεδόν σπιτική εξυπηρέτηση συμπληρώνοντας την ανέμελη εικόνα του μεζεδάδικου. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα λογικές για την περιοχή τιμές (θα καθαρίσετε με λιγότερο από 30 λίρες εκτός βέβαια εάν έχετε σκοπό να πιείτε τον Βόσπορο) έχουν φέρει το Jin Kichi στα ύψη από πλευράς δημοφιλίας. Γι’αυτό καλό είναι να κλείσετε τραπέζι πριν πάτε και μάλιστα όσο πιο νωρίς γίνεται εάν πρόκειται για Παρασκευή ή Σάββατο. Και μην ανησυχείτε. Δεδομένου ότι το κατάστημα διαχειρίζονται Ιάπωνες δεν θα πάθετε αυτό που υπέστη γνωστός στη Χαλκίδα. Ο δύσμοιρος είχε παραγγείλει τηλεφωνικώς και εκ των προτέρων ψάρι στην ταβέρνα της περιοχής αλλά όταν έφθασε δεν υπήρχε διαθέσιμο τραπέζι. Η αφοπλιστική δε απάντηση ήταν «μα μου είπες να σου κρατήσω ψάρι – όχι και τραπέζι».

73 Heath Street London NW3 6UG
τηλ. +44 20 7794 6158

No comments:

Post a Comment