Η ακόλουθη επιστολή εστάλη στον κο Παπακωνσταντίνου ο οποίος, παρά το δυτικό του προσωπείο, θα ακολουθήσει μετά βεβαιότητος την ανατολίτικη παράδοση των προκατόχων του και δεν πρόκειται να απαντήσει. Η συγγραφή της επιστολής ωστόσο έχει ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα (κατά το "του τάπα και ξαλάφρωσα")...
Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει την ανησυχία του για τις σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου οι οποίες εκτιμά ότι πιθανότατα θα έχουν αποτελέσματα αντίθετα των επιθυμητών. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν οφείλεται στην έλλειψη αυστηρών νόμων αλλά στην αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού και της δικαιοσύνης να τους εφαρμόσουν. Η εγγενής διαφθορά, η έλλειψη οργάνωσης και η, εδώ και δεκαετίες, στελέχωση με μη επιχειρησιακά κριτήρια συνθέτουν ένα πρόβλημα που, κατά τη γνώμη του Συνδέσμου μας, δεν επιλύεται με την ψήφιση ενός ακόμη σκληρότερου φορολογικού νόμου.
Η αδυναμία της Διοικητικής δικαιοσύνης να ανταπεξέλθει στο έργο της, με αποτέλεσμα την πολυετή –πέραν των ορίων της αρνησιδικίας – καθυστέρηση, δύσκολα αντιμετωπίζεται με την αύξηση του ποσού που πρέπει να καταβάλλει ο προσφεύγων στο ήμισυ των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων. Αυτό καθιστά απαγορευτική την προσφυγή στερώντας έτσι στις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους ένα θεμελιώδες δικαίωμα, παρέχοντας όμως ταυτόχρονα ένα ισχυρό μέσο εκβιασμού στους, όχι λίγους, διεφθαρμένους και επίορκους ελεγκτές. Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι η ταχύτατη εκδίκαση των υποθέσεων, αξιοποιώντας π.χ. τις τεχνολογίες πληροφορικής και το διαδίκτυο (π.χ. κατάθεση & παρακολούθηση υποθέσεων ηλεκτρονικά), και όχι η όρθωση ανυπέρβλητων εμποδίων στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Επίσης μας προβληματίζει το γεγονός ότι επιχειρείται η ίδρυση μιας νέας υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων αντί να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δομές της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία έχει σήμερα τη σχετική αρμοδιότητα αλλά και το σημαντικό πλεονέκτημα ότι ο ελεγκτής δεν είναι, εν προκειμένω, και ελεγχόμενος.
Η απαλοιφή της διάταξης που προέβλεπε την παραπομπή στη δικαιοσύνη με την αυτόφωρη διαδικασία όσων δεν έχουν καταβάλλει Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ασχέτως του εάν υπάρχει δόλος ή όχι, είναι θετική δεδομένου ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν θα βοηθούσε, κατά τη γνώμη μας, σ τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ακόμη και τα καταστήματα λιανικής πληρώνουν τον ΦΠΑ στο κράτος πολύ πριν τον εισπράξουν λόγω των ατόκων δόσεων. Στη βιομηχανία και στο χονδρικό εμπόριο ο ΦΠΑ εισπράττεται από τους πελάτες των εταιρειών πολλούς μήνες μετά την απόδοσή του στο κράτος ενώ, λόγω της βαθύτατης ύφεσης, είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν εισπράττεται ποτέ. Το πιθανότερο είναι ότι το εν λόγω μέτρο θα οδηγούσε τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία προεξόφλησης μελλοντικών εισπράξεων ΦΠΑ στο κράτος, σε μη υποβολή δήλωσης η σε υποβολή ανειλικρινούς δήλωσης. Μεσοπρόθεσμα ο αυξημένος κίνδυνος που θα προέκυπτε από την ιδιότητα και μόνο του υποκειμένου σε ΦΠΑ επιχειρηματία θα κατέφερε σημαντικό πλήγμα στην επιχειρηματικότητα, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και τελικώς στα φορολογικά έσοδα καθαυτά. Επίσης εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι το κράτος είναι απολύτως ασυνεπές στις δικές του υποχρεώσεις επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις –υπάρχουν δεκάδες μέλη μας με εκκρεμείς επιστροφές πολλών εκατομμυρίων ευρώ μέρος των οποίων χρονολογούνται από το 2006!- είναι απορίας άξιο το που αντλούσε την ηθική νομιμοποίηση για μια τόσο ακραία ρύθμιση.
Όπως κάθε Έλληνας πολίτης τα μέλη και η Διοίκηση του Συνδέσμου μας αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται απολύτως από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Φοβούμαστε όμως ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα μετατρέψουν τη χώρα σε φορολογική κόλαση για τους συνεπείς χωρίς να αγγίξουν ιδιαίτερα όσους σήμερα δεν συνεισφέρουν τα προβλεπόμενα στον δημόσιο κορβανά.
No comments:
Post a Comment