Δύο μόλις ημέρες μετά την έκδοση της απερίγραπτου ύφους ανακοίνωσης του ΣΕΤΕ περί εφαρμογής της αυτοφώρου διαδικασίας στους εργοδότες που δεν καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων (βλ. σχετικό blog.post της 19.12) ένας παράνομος εργάτης βρήκε το θάνατο καθαρίζοντας κτίριο του Υπουργείου Εργασίας. Η ημέρα ήταν Κυριακή γεγονός που θα καθιστούσε παράνομη την απασχόλησή του ακόμη και εάν κατά τα λοιπά ο εργολάβος τηρούσε τα προβλεπόμενα τόσο από την εργατική νομοθεσία όσο και από την σύμβασή του με το Υπουργείο. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες δεδομένου ότι κάποιος δημόσιος υπάλληλος άνοιξε τις πόρτες για να μπούν τα συνεργεία ή ακόμη χειρότερα τους έδωσε τα κλειδιά. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες γιατί όταν υπογράφεις μια σύμβαση outsourcing εξετάζεις ενδελεχώς το ποιόν του αντισυμβαλόμενου (η πολιτεία του Ιλινόϊ απέριψε προσφορά της Ιντραλότ γιατί δεν πληρούσε τις προϋθέσεις “ακεραιότητας”). Οι ευθύνες είναι τεράστιες γιατί ο ΣΕΠΕ αντί να μοιράζει βαρύτατα πρόστιμα π.χ. για μια μουτζούρα στο βιβλίο νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού, απεδείχθη παντελώς ανίκανος να ελέγξει το ίδιο του το σπίτι. Σε αντίθεση δε με την ανακοίνωση περί αυτοφώρου καθυστέρησε μια εβδομάδα την έκδοση ανακοίνωσης για το τραγικό συμβάν προφασιζόμενος απουσία της αρμόδιας υπαλλήλου. Το λυπηρό είναι ότι ο εργολάβος δεν οδηγήθηκε στο αυτόφωρο αλλά και ότι ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ δεν έχει παραιτηθεί ακόμη.
Εχω τουλάχιστον 3 φορές διακόψει δουλειές εργοταξίων επειδή οι εργάτες δεν ήταν ασφαλισμένοι με ιμάντα στις σκαλωσιές. Μου επετέθησαν οι πάντες: Ο εργολάβος, οι (μετανάστες φουκαράδες) εργαζόμενοι, ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, τα πληρώματα του περιπολικού ("διότι δεν είναι αρμοδιότητά τους") και η επιθεώρηση εργασίας - όταν κατάφερα να την πιάσω στο τηλέφωνο - διότι "δεν είμαι σε θέση να κρίνω".
ReplyDeleteΒέβαια μπορεί να έχουν και δίκιο. Με την λογική αυτή, εάν δείς κάτι τύπους με πιστόλια να μπουκάρουν σε μιά τράπεζα δεν πρέπει να ειδοποιήσεις την Αμεση Δράση. Που ξέρεις ότι πάνε για ληστεία;
Λοιπόν, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ιεραρχήθηκαν οι κάτωθι παραβάσεις:
- Αδήλωτη σχέση εργασίας.
- Κυριακάτικη εργασία
- Αδιευκρίνιστος φορέας έργου - ήταν η ανάδοχος εταιρεία ή υπεργολάβος της;
Υπήρχε τέτοια σχέση; Κι αν ναί πως τεκμαίρεται; Αναγνωρίζεται προφορική συμφωνία μεταξύ τους ή απαιτείται έγγραφος; Και άραγε τίνι τρόπο κατανέμεται η ευθύνη σε ανάλογες περιπτώσεις;
Α ναί ξέχασα... Δεν είχε ληφθεί και κανένα μέτρο ασφαλείας "από τα προβλεπόμενα για εργασία σε ύψος". Εν ολίγοις ο άτυχος Emand Aziz δούλευε χωρίς ιμάντα.
Υποθέτω ότι η ηγεσία του υπουργείου, θα αναθέσει την διερεύνηση του θέματος σε ειδική επιτροπή, η οποία αφού, αντιπαρέλθει ορισμένα ανθρώπινα προβλήματα απαρτίας που θα προκύψουν στην αρχή, θα συγκληθεί τελικώς κάμποσες φορές και θα εκδόσει πόρισμα βάσει του οποίου το υπουργείο θα αναγγείλει τα εξής:
- Θα εισηγηθεί πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού προκειμένου "να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι".
- Θα ζητηθεί ειδικό κονδύλι για υπερωριακές αμοιβές ελεγκτών καθώς εφ' εξής θα συπεριληφθούν και οι Κυριακές στο πλάνο ελέγχων.
- Θα ενισχυθούν οι ομάδες ελεγκτών από νομικούς συμβούλους έτσι ώστε "μικτά συνεργεία - ράμπο να οργώνουν τους δρόμους" και να "επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις".
- Θα προκυρηχθεί διαγωνισμός για ανάπτυξη μηχανογραφικού συστήματος το οποίο θα ελέγχει και θα διασταυρώνει τις εμπορικές και νομικές σχέσεις μεταξύ αναδόχων δημοσίων έργων και υπεργολάβων
- Θα ζητηθούν κονδύλια προκειμένου να δημιουργηθεί ειδική τηλεφωνική υπηρεσία στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καλούν ένα τετραψήφιο αριθμό και να ενημερώνονται για το "τι προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την εργασία σε ύψος"
Εν τω μεταξύ, αν δείτε ποτέ σε σκαλωσιά άνθρωπο με ιμάντα να ξέρετε ότι ένα μόνο μπορεί να έχει συμβεί: Στο συνεργείο αυτό, κάποιος είχε πέσει πρόσφατα "και το θέμα διερευνάται".