Constantia Uitsig, Κεϊπ Τάουν
Ο εμπειρικός κανόνας που θέλει τα εστιατόρια με καλή θέα να έχουν μέτριο φαγητό απέκτησε, μετά το Jules Verne, μία ακόμη εξαίρεση με το όνομα Contantia Uitsig (προφέρεται «έτσιχ» και στα Afrikaans σημαίνει «θέα»). Βρίσκεται στο κέντρο του ομώνυμου, γνωστού και παλαιού κτήματος (estate) στο ακριβό προάστειο Constantia, 20 λεπτά από το κέντρο του Κέϊπ Τάουν. Για να φθάσεις στο εστιατόριο διασχίζεις μέρος του estate με φροντισμένους αμπελώνες sauvignon blanc, chardonnay, cabernet sauvignon & merlot ένθεν και ένθεν του ιδιωτικού αγροτικού δρόμου. Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα παλαιό outbuilding της φάρμας μέσα σε έναν ανθισμένο κήπο. Η κύρια είσοδος είναι ένα φιλόξενο, καλόγουστο lounge σε αγγλικό αποικιακό στυλ, που δημιουργεί την εντύπωση ότι μπαίνεις σε σπίτι. Εκεί οι θαμώνες απολαμβάνουν ένα pre-dinner drink ή ένα πούρο μετά το φαγητό (μιά που –ορθότατα- το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στην κυρίως σάλα). Στον τείχο αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις που έχει αποσπάσει τα τελευταία χρόνια η ψυχή του Constantia Uitsig, ο αυτοδίδακτος και ταλαντούχος Άγγλος chef Franc Swainston. Η κυρίως σάλα βρίσκεται σε ένα μακρόστενο χαγιάτι, όλο τζάμι, με θέα τις εκτάσεις της φάρμας. Το τραπέζι φροντισμένο αλλά ταυτόχρονα λιτό, σχεδόν χωριάτικο, με χοντρά χαμηλά ποτήρια νερού. Το ψωμί ψήνεται στο εστιατόριο και είναι τόσο νόστιμο που κινδυνεύει κανείς να χορτάσει πριν από την παράσταση. Αρχίζουμε με μικρά νοτιαφρικανικά στρείδια καθαρισμένα και τοποθετημένα, ένα ένα, μαζί με το ζουμί τους σε πορσελάνινα κινέζικα κουτάλια σούπας με καπέλο μία λεπτή φέτα fennel τουρσί. Είναι απίστευτα μαλακά και γλυκά και λιώνουν στο στόμα ενώ το πιπεράτο fennel τσιμπά γαργαλιστικά τον ουρανίσκο. Δοκιμάζω επίσης από ένα θαυμάσιο πιάτo Cape Malay (μία κουζίνα fusion με ιστορία αιώνων που δημιούργησαν οι Μαλαισιανοί εργάτες που εισήγαγαν οι Άγγλοι προκειμένου να εργαστούν στην αποικία) με μωρά καλαμαράκια & κινέζικα noodles. Ακολουθεί degustation της στρουθοκαμήλου που φτιάχνει ο Franc, πάντα rare, με μία σως demi glace από port και bitter σοκολάτα!!! To αποτέλεσμα, σαν μαγικό φίλτρο, μεταμορφώνεται σε αρώματα ένος μοναδικού κήπου από μούρα και βατόμουρα και κανείς δεν μπορεί να διακρίνει πιά τα αρχικά υλικά. Μία εξόχως δυνατή σάλτσα που συνοδεύει τέλεια το –σχετικά άνοστο- αλλά μαλακό και με ωραία υφή κρέας της στρουθοκαμήλου. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε το μοναδικό springbok (το πιό μικρόσωμο είδος αντιλόπης) με σως από μέλι & λεμόνι και πατάτες dauphinoise. Το κρέας, όπως συμβαίνει συνήθως στο κυνήγι, έχει πολύ έντονη γεύση η οποία στην περίπτωση του springbok μοιάζει ελαφρά με αυτή του συκωτιού. Ο Franc επινόησε την βελούδινη & διακριτική σάλτσα από μέλι & λεμόνι, προκειμένου να μπορεί να απολαύσει κανείς την εξαίσια γεύση που έχει το ίδιο το κρέας, το οποίο ψήνεται ελάχιστα. Ένα πιάτο η νοστιμιά του οποίου δύσκολα φυλακίζεται σε λέξεις. Κλείνουμε με sticky toffee pudding, μία ζεστή πουτίγκα από χουρμάδες με σως αγγλικού toffee και παγωτό βανίλια. Οι περισσότεροι –αν και στα πρόθυρα εκρήξεως- πήραν και δεύτερο. Η εξυπηρέτηση γρήγορη, φιλική, ιδιαιτέρως φιλόξενη αλλά ταυτόχρονα επαγγελματική ενώ ο Franc είναι πάντα διαθέσιμος για συμβουλές. Μία από αυτές ήταν και το εξαιρετικό κρασί Simonsig Merindol Syrah του 99 από μία εκτενή λίστα με εξαιρετικά κρασιά του Ακρωτηρίου αλλά και ορισμένα Ευρωπαϊκά. Με σημαντική κατ’άτομο ποσότητα από το φρουτώδες Syrah και μία φιάλη γλυκό μοσχάτο Vin de Constance’ 97 από την γειτονική φάρμα, το Uitsig μας στοίχισε κατ’άτομο 50 περίπου ευρώ. Πρόκειται για ποσό εξαιρετικά υψηλό για τη Νότιο Αφρική το οποίο όμως δεν φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά αφού το Uitsig είναι πάντα γεμάτο γι’αυτό είναι καλό να κλείσετε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν. Επίσης λόγω της απόστασης και της εγκληματικότητας που μαστίζει τη χώρα καλό είναι να πάτε με οδηγό από το ξενοδοχείο ο οποίος και θα σας περιμένει για να επιστρέψετε (το ανωτέρω ποσό κατ’άτομο περιλαμβάνει και το πιάτο που ευχαρίστως έφτιαξε το Uitsig για τον οδηγό μας). Πριν φύγετε αξίζει να αγοράσετε το βιβλίο συνταγών του εστιατορίου το οποίο ευχαρίστως θα σας αφιερώσει ο Franc.
No comments:
Post a Comment